Za atrakce se na Matějské pouti platí i stovky korun. Cenu za pronájem provozovatelé tají

Kolik si vydělá rodina Kočkova za pořádání Matějské poutě, je pro veřejnost velká neznámá. Pražské výstaviště přitom každý rok navštíví přes sto tisíc lidí. Zisk provozovatelů je z velké části závislý na počasí. Když je slunečno, lidé na Matějské nechají i několik tisíc korun za jediný den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matějská pouť. Ilustrační foto

Matějská pouť. Ilustrační foto | Foto: Magdaléna Medková

Desítky prodejců a provozovatelů adrenalinových atrakcí, kteří se snaží okouzlit děti na každém rohu.

Většina rodičů už tenhle obrázek Matějské poutě dobře zná, i proto se snaží děti držet zkrátka, například Martina Kapková si na útratu stanovila limit dva tisíce korun:

„Každá z holek má čtyři jízdy, více nemají. Mohou si vybrat, jaké atrakce chtějí. Ceny jsou dost drahé. Když jsou tři děti, tak se člověk prohne.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Matějské pouti natáčela redaktorka Magdaléna Medková

Na peníze si dává pozor i rodina Papírníkova, která do Prahy přijela z Bíliny: „Nejdražší atrakce - za 200 korun a tak dále - vynecháváme. To ne.“

Cena atrakcí je v rozmezí od 50 do 200 korun. Pendreky se prodávají za dvacku, růžová vata na špejli za 40.

Když je dobrá sezóna, mohou si provozovatelé z lístků přijít i na několik stovek tisíc korun. Část musí odvést rodině Kočkových, která Matějskou pouť organizuje. Platit jim musí za nájem, elektřinu a služby.

Kolik takový nájem dělá, Olga Kočková neprozradí: „Vy mě nutíte do něčeho, co vám říkat nebudu.“ Cenu z důvodu obchodního tajemství nechtějí říct ani samotní provozovatelé.

Pouťové sladkosti | Foto: Michal Trnka

Podle Daniela de Fura z Holandska, který do Prahy jezdí sedmnáctým rokem, se ale poplatky kolotočářům vyplatí zaplatit. Přesnou cenu nájmu nechtěl sdělit. Může to být 100 až 300 tisíc korun za šest týdnů.

Atrakcí je v areálu celkem dvacet pět, k tomu dalších několik desítek stánků s občerstvením, růžemi a barevnými hračkami. Zda může být příjem Kočkových v řádech milionů korun, je ale velká neznámá.

„To je má obchodní záležitost a to vám říkat nebudu. Tohle se neříká,“ dodává Kočková.

Matějská pouť začíná. | Foto: Filip Jandourek

Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme