Ze školek odchází potomci 'husákových dětí'. Bude snazší najít pro předškoláky místo

Končí nápor silných populačních ročníků na mateřské školy. Potomci „husákových dětí“ už odcházejí do školy, školky navíc budují nové třídy. V Jihlavě věří, že bude možné snížit počty míst ve třídách a volná budou i pro dvouleté nebo mimoměstské děti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v jazykové školce - Liberec

Děti v jazykové školce - Liberec | Foto: Jaroslava Mannová

Podle šéfa jihlavského odboru školství Tomáše Koukala je šance o dost větší než loni. I předchozí školní rok ale byl z jeho pohledu úspěšný.

„V loňském roce jsme uspokojili všechny děti narozené do 5. září,“ říká Koukal. Školka přitom povinně musí přijímat děti narozené do 31. srpna. Přesto se podle něj na řadu dětí nedostalo.

Vyhlídky pro letos tříleté jsou ale skutečně dobré. Ze školek totiž odchází silný populační ročník, tedy děti "Husákových dětí" na základní školu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v mateřských školách v Jihlavě natáčela reportérka Olga Štrejbarová

Navíc jen letos přibude v Jihlavě dalších 100 míst, díky nástavbě základní školy Nad Plovárnou.

Umístění dětí ve školce ale pálí i rodiče, kteří bydlé v okolí krajského města. Stejně jako desítky těch, kteří v Jihlavě bydlí a chodí do práce, ale trvalé bydliště tam nemají.

I pro ty má náměstek primátora Rudolf Chloupek z ČSSD dobré zprávy, situace by se měla vrátit do stavu před lety.

„ V minulosti jsme vycházeli vstříc i okolním obcím. Zejména lidem, kteří jsou zaměstnaní v Jihlavě, a řeší to jejich situaci podstatně lépe než shánět školku někde na venkově,“ dodává Chloupek.

Jestli jsou sliby magistrátu a odboru školství reálné, vyzkouší za měsíc i maminka Iva z Jihlavy.

Skalička- školka | Foto: Jana Zemková

„Teď budeme řešit, jak dostat dvouleté dítě do školky, protože malé budou tři až 4. října,“ říká maminka, která má pro jistotu v záloze ještě soukromou školku.

Samozřejmě by raději státní, kde jsou náklady o poznání menší. „V říjnu už nemám šanci ji nikam dostat, když zápisy jsou teď,“ dodává Iva z Jihlavy.

Úbytek silných ročníků ve školkách by měl dopomoci také snížení současné kapacity jihlavských tříd, kde dnes není výjimkou 28 dětí, na dřívějších 24 míst.

Zápisy budou v krajském městě Vysočiny 14. a 15. dubna. Místo ve školce je letos pro více než pět stovek dětí.

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme