Pacienti britské kliniky ušetří cestu k lékaři, konzultovat mohou přes Skype

Univerzitní klinika v Severním Staffordshiru se zřejmě stane nejen první britskou, ale také první evropskou nemocnicí, která pro kontakt mezi lékařem a pacientem začne používat Skype. Podle vedení nemocnice by se zkrátily čekací doby, pacienti by si nemuseli brát volno z práce a snížil by se enormní tlak na lékaře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čekárna

Čekárna | Foto: Tomáš Adamec

Typickým případem, které by se do budoucna řešily přes Skype, by podle manažerů kliniky údajně byli pacienti, kteří mají za sebou rutinní operaci a jejich ošetřující lékař by je ještě chtěl po propuštění z nemocnice vidět na kontrolu.

Rozhodně by se to netýkalo akutních případů ani vážných onemocnění.

Podle managementu by hovor po Skypu nahradil lékařské konzultace, pravidelné návštěvy u praktického lékaře, které tady v Británii hodně lidí zmešká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pacienti britské kliniky možná ušetří cestu k lékaři, nemocnice navrhuje konzultace přes Skype. Podrobnosti od londýnského zpravodaje Jiřího Hoška

Univerzitní klinika v Severním Staffordshiru patří k největším v Británii. Rutinních kontrol měla v loňském roce 518 tisíc. Vedení nemocnice doufá, že pokud nápad se Skype konzultacemi projde, sníží se počet fyzických návštěv u lékaře o 180 tisíc.

Přineslo by to prý úlevu pro notoricky přepracované lékaře, znamenalo by to zkrácení často otřesných čekacích dob a pomohlo by to prý i s takovým problémem, jako je nedostatek parkovacích míst v nemocnici.

Převratný návrh počítá i s e-mailovou komunikací přímo mezi lékařem a pacientem.

Rozhodnutí ještě není definitivní. Čeká se ale, že revoluční návrh projde. Má totiž velkou podporu, sdruženími pacientů počínaje a zaměstnavateli konče. Vedení nemocnice ale připouští, že pořád nezná odpovědi na některé lékařské i právní "kličky" celého návrhu.

Určitě by se tímto nápadem chtěly inspirovat i další britské nemocnice. Skype zatím používá jedna klinika ve Walesu, ale jen k tomu, aby sestřičky měly na dálku dohled nad pacienty, kteří potřebují dialýzu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme