Janukovyč kritizoval ukrajinský režim. Sám je prý dál prezidentem i velitelem vojsk

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se dál cítí být hlavou státu i velitelem ozbrojených sil. Vzkázal to dnes z Ruska. Janukovyč vystoupil před novináře v Rostově na Donu. Chtěl prý rozptýlit fámy o tom, že zemřel. Opřel se také do současného ukrajinského režimu. Vlády nad Ukrajinou se podle něj zmocnili „bandité a neonacisté“ a nová moc prý chce rozpoutat na Ukrajině občanskou válku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu | Zdroj: Reuters

O Janukovyčově podlomeném zdraví či dokonce smrti spekuloval v minulých dnech především ruský bulvár. Dnes Janukovyč tyto informace popřel, byť působil unaveně.

„Jsem naživu. Nemohu tvrdit, že se cítím dobře, protože nemohu bez nejhlubších obav sledovat to, co se děje na Ukrajině,“ uvedl dnes Janukovyč na téma svého zdraví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Své postřehy k projevu svrženého ukrajinského prezidenta Janukovyče nabídl komentátor ČRo Libor Dvořák

Jinak však Janukovyč moc nového neřekl. Zopakoval, i když trochu ostřeji, v podstatě totéž, co na stejném místě pronesl už 28. února. Zkritizoval ukrajinský režim a prohlásil, že dál zůstává legitimním prezidentem i vrchním velitelem ozbrojených sil.

Plánované předčasné prezidentské volby na Ukrajině podle něj nebudou platné. „Prezidentské volby naplánované na 25. května jsou naprosto nelegitimní. Organizuje je vláda, která se dostala k moci nezákonně, a proto každý její krok je v rozporu se zákonem,“ uvedl Janukovyč.

Zkritizoval také Spojené státy, které podle něj nemají žádné právo udělovat finanční pomoc „banditskému režimu“ v Kyjevě. Hodlá se prý obrátit na Kongres a nejvyšší soud USA, aby posoudily, nakolik vláda Baracka Obamy postupuje vůči Ukrajině v souladu s americkými zákony.

Vojáci postřelili u kontrolního stanoviště na Krymu ukrajinského aktivistu

Číst článek

Janukovyče odvolal ukrajinský parlament 22. února. Zákon, který prezidenta odvolává, schválil parlament ústavní většinou 328 hlasů. Jako důvod uvedli poslanci to, že se prezident sám vzdal moci tím, že přestal plnit své ústavní pravomoci, utekl z Kyjeva a masově porušoval práva lidí.

V dnešním projevu Janukovyč uvedl, že sám neodstoupil a o moc prý přišel nikoliv v souladu s ústavou, ale ozbrojeným převratem. Dodal, že věří, že ukrajinská armáda neuposlechne „zločinné rozkazy“.

Manévry na Krymu

Projev přišel v době, kdy se jedná o odtržení Krymu od Ukrajiny a kdy krymská domobrana pokračuje – za více či méně zjevné asistence ruských vojáků – obsazování základen ukrajinské armády, nyní zejména na západním pobřeží poloostrova.

Už dříve krymský parlament vyhlásil odtržení od Ukrajiny a v polovině března ho má toto rozhodnutí na poloostrově, který je pod kontrolou proruských ozbrojenců, stvrdit ještě referendum. Přípravy na hlasování jsou podle zpravodaje Českého rozhlasu na Krymu Martina Dorazína v plném proudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Krymu přiblížil tamní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Po Simferopolu a možná i po Krymu se objevily velké billboardy s výzvami, aby lidé k referendu přišli a vyslovili se,“ přiblížil Dorazín.

Kyjev je od začátku proti hlasování. Dnes parlament v Kyjevě varoval poslance na Krymu, že jejich sbor bude rozpuštěn, pokud do zítřka referendum neodvolají.

Rusko naopak plebiscit uzná. Plánuje, že na základě výsledků se 21. března sejde ruská duma a potvrdí připojení Krymu k Ruské federaci.

Janukovyčův vliv na ukrajinskou armádu však zřejmě není třeba přeceňovat. Pro většinu ukrajinských vojsk je v současnosti nejvyšším velitelem Oleksandr Turčynov, který je pověřený prezidentskými pravomocemi.

Kontrolní stanoviště u hranice Krymského poloostrova | Foto: Reuters

Návrat do Kyjeva?

Na závěr svého dnešního vystoupení Janukovyč slíbil, že se do Kyjeva vrátí, jakmile to umožní okolnosti – a prý nebude třeba čekat dlouho.

Pokud jde o návrat do politiky, však jeho šance zřejmě nejsou příliš velké. To ostatně ve svém nedávném projevu prohlásil i ruský prezident Vladimir Putin.

Politický důchod Janukovyčovi předpovídá i komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák. Ten však zároveň upozornil na možné scénáře vývoje na Ukrajině, podle nichž nemusí ruská aktivita končit na Krymu, ale Rusové by se mohli pokusit o odtržení dalších území na východě Ukrajiny.

„Pak by se alespoň na přechodnou dobu mohl Janukovyč hodit jako klasická loutka, jako přechodná figura,“ uvedl Dvořák.

Krymský premiér chce zabavit flotilu ukrajinské armády i ropnou společnost

Číst článek

Podle něj v současnosti Rusko na Ukrajině nikoho vhodného proruského nemá.

„Teď v těch posledních měsících a týdnech se vynořil třeba charkovský gubernátor Dobkin, to je taková výrazná figura té východní Ukrajiny, ale je to regionální politik, nevím, jestli zrovna tohle by byl tip,“ dodal Dvořák.

Že Janukovyč není samostatná figura na politické šachovnici, si myslí jeden z jeho protivníků, kandidát na prezidenta Vitalij Kličko.

„Předvedl to ještě jako prezident, pak to potvrdily jeho paláce a auta a brzy se najde hromada dalších důkazů,“ citoval Klička server gazeta.ru.

Kličko tím narážel na luxus, který našli demonstranti, když po Janukovyčově útěku vnikli do prezidentovy kyjevské rezidence.

Martin Dorazín, ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme