Libyjský premiér skončil kvůli fiasku se severokorejským tankerem

Libyjský parlament vyslovil nedůvěru premiéru Alímu Zajdánovi. Učinil tak poté, co ropný tanker z KLDR v přístavu Sidra unikl plavidlům ozbrojených sil. Prokuratura následně zakázala sesazenému premiérovi odcestovat ze země z důvodu podezření z finančních machinací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný libyjský premiér Alí Zajdán

Odvolaný libyjský premiér Alí Zajdán | Zdroj: Reuters

„Národní shromáždění rozhodlo o zbavení Alího Zajdána postu ministerského předsedy. Za dočasného premiéra zvolilo ministra obrany Abdalláha as-Sinního,“ oznámil předseda libyjského parlamentu Omar Himajdán.

Vláda přitom tvrdila, že má loď, která natankovala ropu od místních povstalců, plně pod kontrolou. Povstalci se pak ale Tripolisu vysmáli přímo z paluby odplouvající lodě. Námořnictvo ji nakonec zastavilo až střelbou.

Odvolání liberálního premiéra Zajdána vzbuzuje obavy z další destabilizace země. Podle neověřených informací už došlo k přestřelkám mezi provládními milicemi a povstaleckými skupinami.

Východ Libye usiluje o autonomii a větší podíl z příjmů z vývozu ropy.

Štěpán Macháček, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme