GIBS prošetřovala v posledních dvou letech přes 500 policistů. Často šlo o nováčky

V roce 2012 a 2013 se Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) zpovídalo dohromady téměř 550 policistů a téměř 90 pracovníků vězeňské služby. Mezi prošetřovanými prohřešky byly třeba dopravní nehody z nedbalosti, ale i zneužití pravomoci, vydírání, úmyslné ublížení na zdraví či podvody.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté sledují svého kolegu při řízení křižovatky

Policisté sledují svého kolegu při řízení křižovatky | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Meziročně se počet lidí prověřovaných GIBS snížil. Počty oproti roku 2012 klesly zejména v případě zneužití pravomoci úřední osoby.

O více než polovinu naopak narostl počet trestných činů spáchaných mimo službu. Hlavně jde o nárůst násilné hospodářské kriminality. Za rok 2013 odhalili inspektoři 10 loupežných přepadení spáchaných policisty. Několik desítek policistů bylo vyšetřováno také kvůli nepřiměřenému násilí. A přibylo také úvěrových podvodů.

„Byly tam případy úvěrových podvodů, kterých tam bylo kolem dvou desítek. Nás to děsí, nicméně dáváme tomu souvislost s poklesem platů příslušníků bezpečnostních sborů, protože tento fenomén se objevil v souvislosti s odnětím deseti procent platu,“ tvrdí ředitel inspekce Ivan Bílek.

Častými hříšníky byli nováčci – lidé, kteří jsou ve službě méně než pět let.

„To se objevuje každý rok, že poměrně dost mladých a začínajících policistů podlehne nějakému pokušení a dopustí se protiprávního jednání,“ říká náměstek policejního prezidenta Václav Kučera, podle nějž jde o dlouhodobější problém.

Lepší platy jako prevence?

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek vidí více příčin. Třeba tu, že si déle sloužící policisté uvědomují, že mají více co ztratit. A roli prý hraje i ekonomická situace mladých policistů.

„Potom mohou být náchylnější k nějaké trestné činnosti, která souvisí s ekonomickým přínosem pro ně,“ poznamenává Štěpánek. Podobně vysvětluje tyto přečiny i inpekce – statistiky spojuje se snížení platů příslušníkům bezpečnostních složek v roce 2010.

Policejní páska. Zásah Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve Velkých Hamrech, kde měl jejich kolega v bytě materiál k výrobě výbušnin | Foto: ČTK

Podle Štěpánka by mohlo být účinnou prevencí lepší ocenění mladých policistů i kvalitnější výběr.

Na potřebu lepšího výběru poukazuje i Kučera. „Abychom si vybrali lidi, kteří jsou odolní proti korupci a nejsou náchylní k páchání trestné činnosti,“ podotýká.

Leccos se prý už děje. „Výběr samotný je stále přísnější a kritéria, zejména psychologická, jsou poměrně dost složitá,“ upozorňuje s tím, že právě na psychologických testech významný počet uchazečů o práci u policie vypadává.

Podle Štěpánka je počet prošetřovaných policistů vysoký jen relativně. Při počtu zhruba 40 tisíc policistů se jedná ročně jen zhruba o půl procenta z nich. Navíc čísla nepovídají o tom, kolik lidí bylo obžalováno a skutečně odsouzeno.

Lenka Jansová, kap, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme