Nepál zvažuje pronajímání himálajských vrcholků, chce tak ulevit Everestu

Nepál uvažuje o pronájmu méně známých himálajských vrcholků cestovním kancelářím. Chce tak do země přilákat další turisty a zároveň omezit zájem o Mount Everest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál očima Filipa Hegnera

Nepál očima Filipa Hegnera | Foto: Filip Hegner

Podle plánu nepálských úředníků by si domácí i zahraniční společnosti mohly pronajmout některé ze tří stovek otevřených méně známých vrcholů a propagovat je jako novou turistickou destinaci.

Nepálská ministerstva podle informací listu Guardian zatím jednají o podmínkách, kolik vrcholků by bylo k pronajmutí a na jak dlouhou dobu. Plán pak musí schválit vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepál zvažuje pronajímání himálajských vrcholků. Podrobnosti přidává Jaroslav Skalický

Česku výpravy do velehor a také na Everest organizuje CK Expedice. Její majitel Miroslav Hrad míní, že by se nápad nepálské vlády mohl setkat s úspěchem.

„Domnívám se, že to zájem cestovních kanceláří aktivuje a turisty to na nové vrcholy přivede. O Everest zájem neupadne, tam turisti všech věkových kategorií a národností nadále jezdit budou, protože Everest je prostě nejvyšší hora světa,“ říká Hrad.

Everest tedy zůstane atrakcí číslo jedna. Předloni horolezci zaplatili Nepálu jen za povolení k výstupu na horu 3,3 milionu dolarů. Podle Miroslava Hrada na Everestu vydělává i spousta firem, které v Himálaji podnikají.

„Sám snadno nějaké povolení nekoupíte. Jsou předkoupená místními agenturami a záleží potom na tom, kolik lidí v té skupině je, jak dlouho dopředu to vyřizujete a jaké další služby jsou na tento termín vázané. Tím se myslí jak služby v základním táboře, nebo pak třeba služby výškových šerpů. Nějaká úvaha o jednom člověku, kolik by ho stál z nepálské strany výstup nahoru, začíná od deseti tisíc amerických dolarů,“ upřesnil Hrad.

Výhled z kláštera Tengboche na Mount Everest (Lhotse vlevo) | Foto: Radek Jaroš

Loni na horu vystoupilo přes 500 horolezců. Špička zájmu nastala 19. května, kdy se na posledních 900 metrech sešlo asi 150 lidí. Guardian to popisuje jako frontu na vrchol nebo naopak sestup dolů, která prodlužuje pobyt horolezců v obrovské výšce, a tím zvyšuje riziko horské nemoci a ohrožuje jejich životy.

Úřady už na to reagovaly tím, že snížily poplatky za výstup na jiné vrcholy, aby horolezce od Everestu odlákaly. Také nařídily, že každý horolezec musí z Everestu od letošního dubna přinést dolů aspoň osm kilogramů odpadků, které na hoře sebere, protože dalším problémem hory je její znečištění.

Pro Nepál je turismus zásadním zdrojem příjmů, chudá země totiž nemá jiné zdroje než přírodu a památky. Předloni do země přijelo přes 800 tisíc turistů, z Česka jich bylo podle nepálských statistik 2700.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme