Světový den ledvin připomíná význam prevence. S ledvinami má potíže desetina Čechů

Deset procent Čechů má potíže s fungováním ledvin. Mnohdy o tom ani nemusí vědět. Právě pro zvýšení povědomí o tomto důležitém orgánu na dnešek připadá Světový den ledvin. Už podeváté ho vyhlásila Mezinárodní nefrologická společnost. Chronické selhání ledvin se dá řešit pouze transplantací, a tak by lidé prevenci neměli podceňovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace ledvin v nemocnici Příbram

Operace ledvin v nemocnici Příbram | Foto: Petr Kološ

Lidé o onemocnění často nevědí, protože ledviny nebolí. A tomu, co nebolí, pacienti většinou nevěnují pozornost. Nemoc se pak u nich rozvine a její léčení je mnohem náročnější, než kdyby se zachytila včas při preventivní prohlídce.

Preventivní vyšetření ledvin by podle lékaře Aleše Hrubého měli absolvovat hlavně kuřáci nebo lidé s nadváhou.

„Dále jsou to pacienti, kteří se už s něčím léčí - pro ledviny jsou nejrizikovější onemocnění kardiovaskulárního systému a hypertenze – a dále jsou to diabetici,“ říká.

S věkem činnost ledvin klesá

Světový den ledvin se letos věnuje tématu chronického onemocnění ledvin a stárnutí. Společně se stárnutím organismu totiž klesá i činnost ledvin, což je přirozené. U starších lidí ale přibývají další onemocnění, která z dlouhodobého hlediska znamenají pro ledviny další zátěž.

Chronické selhání ledvin se dá řešit pouze transplantací, což se ale nepoštěstí každému. Jinak musí pacienti pravidelně docházet na dialýzu, kde jim krev čistí lékařské přístroje. Jako třeba pětašedesátiletý František Liederman.

„Chodím na ni už od roku 2010, takže už pomalu třetí rok. Trvá to čtyři hodiny a patnáct minut, musím přijít každý druhý den, v úterý, čtvrtek a sobotu,“ popisuje.

A jak by se měli lidé o své ledviny starat tak, aby je lékaři při preventivní prohlídce pochválili?

Ledviny | Foto: Fotobanka Profimedia

Důležité je dodržovat pitný režim a zásady zdravé výživy. Pro Čechy obecně platí, že příliš solí a pijí hodně minerálek, což pro ledviny není dobré. Velkou zátěž pro ně představuje také nadměrné užívání volně prodejných léků.

Preventivní vyšetření je rychlé a bezbolestné. Provádí se odběrem malého množství krve z prstu a malého množství čerstvé moči. Na jihu Moravy se lze nechat vyšetřit například v ambulancích v Blansku, Břeclavi a Znojmě, v dialyzačním středisku ve Slavkově u Brna a v Ivančicích, v Brně v Nemocnici u sv. Anny a několika dalších ambulancích.

Z dalších míst je to třeba Kroměříž, Uherský Brod, Vsetín, Třebíč nebo Prostějov.

Vlasta Gajdošíková, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme