Brazilci před MS ve fotbale na poslední chvíli dokončují tři stadiony

Do mistrovství světa ve fotbale zbývají přesně tři měsíce. A hostitelská Brazílie na poslední chvíli dokončuje tři stadiony. Nedodělky jsou pořád i na čerstvě otevřené aréně v amazonském Manausu. Už teď je ale jasné, že dokončit se nestihnou hlavně některé dopravní stavby. Ty měly být přínosem nejen pro návštěvníky, ale hlavně pro místní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na stadionu Arena Amazonia v Manausu se odehrají čtyři zápasy v základních skupinách

Na stadionu Arena Amazonia v Manausu se odehrají čtyři zápasy v základních skupinách | Zdroj: Reuters

Zdaleka ne všechno hotovo je například v Riu de Janeiro. Třetina jednoho ze dvou terminálů na tamním mezinárodním letišti se stále ještě rekonstruje. Lidé si mohou prohlédnout postup prací malými okénky v koridoru, který je odděluje od staveniště.

Za jedním z průhledů například leží kusy potrubí vzduchotechniky, ze stropu visí dráty. Uvnitř panuje čilý ruch, ale nevypadá to, že by se mělo všechno už nejméně za tři měsíce spustit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem příprav na mistrovství světa ve fotbale v Brazílii zjišťoval reportér David Koubek

„Nejsme jako Evropani, přesně na čas, všechno hotovo. Třeba Britové vždycky dodrží termíny. My jsme jiní. Ale jsem si jistý, že všechno stihneme,“ říká Brazilec Nelson Nelly, který bydlí v Riu.

Stavby nabraly zpoždění v mnoha pořadatelských městech. Třeba plánovaný rychlý autobusový koridor, který měl podstatně zrychlit hromadnou dopravu ve městě Belo Horizonte, bude dokončený až v roce 2017.

Zpoždění s rozšiřováním kapacity letišť zase způsobily tahanice o vstup zahraničních investorů. Pořadatelé se také odvolávají na to, že úřady si daly načas s vydáním stavebních povolení.

Mistrovství světa ve fotbale začne zápasem Brazílie s Chorvatskem

Číst článek

Obyvatelé Ria například kritizují zcela nešťastně načasované zbourání jedné z hlavních dopravních tepen ve městě - vyvýšené rychlostní silnice, která sloužila jako obchvat centra. Jen nedaleko je přitom stadion Maracana, kde se bude hrát finálový zápas fotbalového šampionátu.

„V centru se všechno změnilo, nevíme, kudy se kam dostat. Pořád se člověk musí dívat na cedule, které pořád mění. Měli to zbourat až po mistrovství,“ říká taxikář Adriano Lima.

Radnice ale na místě staví jiný projekt, ten má být hotový pro změnu pro Letní olympijské hry za dva roky.

David Koubek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme