Ministerstvo podporuje zaměstnávání propuštěných vězňů, pomáhají i neziskovky

Najít si práci se záznamem v rejstříku trestů je často téměř nemožné. Podle statistik se právě proto až šest lidí z deseti znovu vydává na dráhu zločinu a znovu končí za mřížemi. Ministerstvo spravedlnosti proto hledá společně s dalšími organizacemi možnosti, jak přimět zaměstnavatele, aby lidem propuštěným z vězení umožnili pracovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vazební věznici v Hradci Králové ve čtvrti Pouchov začali 2. ledna na základě prezidentské amnestie opouštět první propuštění vězni

Vazební věznici v Hradci Králové ve čtvrti Pouchov začali 2. ledna na základě prezidentské amnestie opouštět první propuštění vězni | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Podle náměstka Pavla Šterna pomáhají i evropské fondy, které umožňují zřizovat dotovaná pracovní místa. Důležité je podle něj také věnovat se odsouzeným už ve vězení.

„Samozřejmě je o něco snadnější, aby se na svobodě uplatnili lidé, kteří už ve vězení pracovali,“ vysvětluje náměstek ministra spravedlnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech propuštěných vězňů s hledáním práce natáčel reportér Michal Trnka

Pokud se podaří lidem s trestní minulostí častěji najít práci, pak je podle odborníků velká šance, že se už na šikmou dráhu zločinu nevrátí. Pomoci se jim snaží i několik neziskových organizací.

„Moje cesta do vězení byla dlouhá a složitá. Všechno mělo jednoho společného jmenovatele a to byly drogy,“ vypráví Renata, která ve vězení strávila tři roky.

Když před časem opustila vězeňské brány, začala prakticky okamžitě shánět práci. Hned dvakrát ale narazila na záznam ve svém rejstříku trestů.

Vězení opustilo díky amnestii prezidenta Václava Klause 1. ledna 2013 6500 lidí. Zpět do výkonu trestu se jich po roce vrátila více než tisícovka. Po roce byly věznice zaplněné z asi 75 procent oproti stavu před amnestií, vazební cely z 98 procent.

Pomocnou ruku našla až v centru Rubikon, které se snaží pomáhat lidem s kriminální minulostí postavit se na vlastní nohy. Renata tam dostala práci asistentky.

V kanceláři zvedá telefony, organizuje schůzky nebo pomáhá s přípravou různých materiálů.

Nezisková organizace se také snaží hledat práci lidem propuštěným z vězení u ostatních zaměstnavatelů. Nejnovější kontaktní místo otevřela v budově Úřadu práce v Kutné Hoře.

„Snažíme se se zaměstnavateli mluvit. Trochu v jejich očích bouráme bariéry a stereotypy,“ říká za centrum Rubikon Lenka Ouředníčková.

Vazební věznice v Teplicích začala propouštět vězně na základě amnestie vyhlášené prezidentem | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Pracovat by chtěla také velká část klientů kutnohorské oblastní charity. Slávka Kunášková pracuje s bezdomovci, z nichž mnozí prostředí vězení dobře znají. Devět se jich teď snaží získat ty nejzákladnější pracovní návyky.

Skupina se dopoledne rozdělí na půl. Část uklízí ulice, druzí se učí vařit, uklízet nebo jít nakoupit. Za čtyři hodiny se pak sejdou na oběd.

„Pro ty lidi je motivace, že si sami jídlo uvaří, sami si uklidí pracoviště,“ dodává Slávka Kunášková. Postupně se pak i jim může podařit najít si práci.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme