V Jihlavě začal festival mladých divadelníků. Díky dotacím je vstup zdarma

Festival mladých amatérských souborů dnes v Jihlavě odstartoval svůj 14. ročník. JID 20-14 začal v poledne v Divadle otevřených dveří hrou Baroni mladého souboru z Hlinska. Patří mezi sedm seskupení z Česka, která se v průběhu tří dnů představí zdarma veřejnosti v originálních představeních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představení 39 stupňů brněnského divadla Buranteatr vychází z díla Alfreda Hitchcocka

Představení 39 stupňů brněnského divadla Buranteatr vychází z díla Alfreda Hitchcocka | Foto: Buranteatr

„Vzhledem k tomu, že mi jsme schopni pokrýt chod festivalu z dotací, tak máme vstupné zdarma,“ vysvětlila organizátorka Alena Mikulíková.

Jediná výjimka podle Mikulíkové bylo nadstavbové představení, kde si festival pozval profesionální divadlo. Letos to bylo brněnské Buranteatr s hrou 39 stupňů inspirovanou dílem Alfreda Hitchcocka.

Novinkou je, že letošní přehlídka nabízí představení souborů i odjinud než z kraje Vysočina.

K několika pravidelným účastníkům, jako je jihlavská Spoušť nebo telčský Negatyv, přibyly i soubory nové, například Škeble z Lanškrouna, Divadlo Jesličky Josefa Tejkla z Hradce Králové nebo pelhřimovský soubor BezMasky.

Odborná porota vybere mezi sedmi soubory ten nejlepší a doporučí ho na národní přehlídky Šrámkův Písek a Mladou scénu.

Festival začal ve čtvrtek, jeho program končí v sobotu. Programovou novinkou bude přednáška na téma Má mládežnické divadlo smysl?, která se uskuteční v pátek 14. března v 15:00 v kině Dukla. V Městské knihovně Jihlava je výstava fotek z loňského ročníku JID 2013.

Plakát festivalu mladého divadla JID 20-14 | Foto: JID 20-14

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme