Počet dětí v Praze roste, městské části staví nové školky a rozšiřují stávající budovy

Jednotlivé městské části musejí rozšiřovat kapacity mateřských škol. Problémy s umístěním dětí přetrvávají hlavně v okrajových částech metropole. Důvodem zvýšeného počtu dětí je rozsáhlá bytová výstavba, od které se odvýjejí další služby pro nové obyvatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křešice - mobilní mateřinka

Křešice - mobilní mateřinka | Foto: Miroslav Zimmer

Problém s nárůstem počtu dětí řeší například městská část Praha Zličín. V současné době má jednu školku pro 112 dětí. V loňském roce radnice nechala přistavět dvě nové třídy.

Jak ale potvrzuje starostka Marta Koropecká za Nezávislé, poptávka stále převyšuje počet míst.

„Nezbylo nám nic jiného než do rozpočtu na rok 2014 naplánovat studii a projekt na novou mateřskou školku, která by měla mít nejméně čtyři třídy,“ vysvětluje Koropecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak pražské městské části reagují na zvýšený počet dětí, zjišťovala redaktorka Veronika Štefanová

Finance na stavbu ale městské části chybí. O spolupráci proto požádala i tamější developery. „Staví tady ve velkém, ale bohužel zcela bez občanské vybavenosti. Chtějí stavět jenom byty a o ničem jiném nechtějí slyšet,“ upozorňuje Koropecká.

Praha 6 také musí rozšiřovat kapacity mateřských škol. Největší zájem je o místa v centrálních Dejvicích a Bubenči.

Radní pro školství Prahy 6 Ondřej Balatka z ODS potvrdil, že letos přibude nová budova mateřské školy v Čínské ulici.

„Pracujeme s variantami typu montovaná školka, která se může přemístit. Dá se využít jako školní družina nebo jako třídy základní školy prvního stupně,“ konstatuje Balatka.

Školka se tak rozroste o 56 míst. „Loni se přihlásilo 145 dětí a mohli jsme vzít 29. Letos jsme měli rekord 192 dětí a můžeme vzít 33,“ říká ředitelka Mateřské školy Čínská Veronika Ryvolová.

Praha 3 také plánuje stavbu i přestavbu školek za účelem rozšiřování kapacity. Nové třídy umístí do prostor stávajících základních škol.

„Plánujeme stavbu mateřské školy, bude to opět v areálu základní školy. Přijali jsme záměr rozšíření kapacity v areálu Základní školy Vlkova, kde bychom přímo v budově školy postavili dvě nové třídy mateřské školy,“ vyjmenovává radní pro školství Prahy 3 Miroslava Oubrechtová z ČSSD.

Demografické studie ukazují, že s rozšiřováním musejí pražské městské části počítat ještě minimálně dva roky.

Anna Jadrná, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme