Dokument Marka Dušáka mapuje život v Bílé Vodě. Premiéra bude přímo v zapadlé vísce

Nová zpráva z konce světa, tak se jmenuje dokument Marka Dušáka z Bílé Vody na Jesenicku. Film má dnes premiéru, promítat se bude v tamním muzeu. Inspirací pro Marka Dušáka byl film Jana Špáty Konec světa o řádových v sestrách a jejich pobytu v Bílé Vodě. Nový dokument mapuje život lidí po odchodu řeholnic, život v zapomenuté vísce, která je ze tří stran obklopená státní hranicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někdejší piaristická kolej (1724-1733) s kostelem Navštívení Panny Marie (1755-1767) v Bílé Vodě, okres Jeseník. Pohled na severovýchodní stranu areálu od severu

Někdejší piaristická kolej (1724-1733) s kostelem Navštívení Panny Marie (1755-1767) v Bílé Vodě, okres Jeseník. Pohled na severovýchodní stranu areálu od severu | Foto: Grzegorz Wysocki

„Nechci se s panem režisérem Špátou nikterak srovnávat, to byl génius českého dokumentu, já jsem takový řemeslník českého dokumentu. Ale on se věnoval řádovým sestrám a tomu církevnímu životu, a já se teď v tom filmu věnuji tomu jakoby civilnímu, profánnímu životu,“ poznamenává režisér.

Sběrný dokument natáčel rok, od Velikonoc do Velikonoc. První záběry přiblíží najímání veřejně prospěšných pracovníků do takzvané rychlé roty, později je vystřídá scéna ze zabijačky, silvestrovská oslava nebo hasičská soutěž.

Přehrát

00:00 / 00:00

S režisérkem Markem Duškem o jeho novém dokumentu mluvila redaktorka Andrea Švubová

Sonda do života bělovodských obyvatel trvá necelou hodinu. Najít herce prý nebylo snadné.

„Po osmi letech jsem tady v kraji pořád Pražák, to znamená, že jsem nedůvěryhodný, takže řada lidí mi odmítla se toho zúčastnit. Není tam jediný člověk, který by se v Bílé Vodě narodil. Ten jeden z mála rodáků nebo skororodák je velitel hasičů, kterého tam přivezli, když mu byli tři měsíce,“ říká Dušák.

Film se podle něj dotýká i širší problematiky Sudet.

„Já jsem rodilý Pražák, ale vyrůstal jsem poměrně dlouhou část svého dětství v Jizerských horách a Sudety jsem si docela zamiloval. Takže když jsme se s manželkou rozhodli přestěhovat sem, tak jsem se těšil, abych zjistil, že tedy Sudety mého dětství jsou dáno pryč,“ podotýká.

Současné Sudety jsou podle něj i celorepublikový problém.

„Pokud se nějak s tím traumatem té druhé světové války nesrovnáme, tak to bude neustále pokračovat. Ta vykořeněnost, nezájem o cokoli, co přichází zvenčí, nechuť pracovat, podnikat, dělat cokoli, prostě to totální spoléhání se na stát, který má všechno vyřešit, to je příšerný. Já jsem tohle a priori v tom filmu neřešil, ale myslím, že pro citlivého člověka to jakoby čiší úplně ze všeho, co se v tom filmu děje a co tam ty lidi říkají,“ dodává.

Na přípravě filmu se kromě Marka Dušáka podílela více než dvacítka lidí. Pomáhal i nezávislý starosta obce Miroslav Kocián.

„Já si myslím, že lidé, kteří přemýšlejí a budou chtít přemýšlet, v tom najdou spoustu věcí, spoustu zajímavostí, které je mohou zase někam posunout. A ti ostatní to budou s největší pravděpodobností pomlouvat, jak je dobrý, zvykem,“ říká Kocián.

Film se bude poprvé promítat dnes v obecním muzeu. Na televizních obrazovkách ho lidé uvidí 20. dubna.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme