Vyhořelou chatu Libušín navštíví ministr kultury. Veřejná sbírka pokračuje

Ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL navštíví Pustevny a prohlédne si zničenou chatu Libušín. Jedna z nejznámějších českých historických chat vyhořela na začátku března, teď se chystá její rekonstrukce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libušín po požáru

Libušín po požáru | Foto: Valašské muzeum v přírodě

„Dnes už víme, že bychom tam měli udělat navíc protipožární systém. Obnova bude v každém případě dražší. Budeme využívat sbírku, pomoc města a obcí. Musí tam být i prostředky ministerstva kultury,“ říká ředitel Valašského muzea Jindřich Ondruš.

Partnerem sbírky na obnovu poničeného Libušína je i Český rozhlas. Podrobnosti o sbírce najdete na stránkách Valašského muzea v přírodě. Své příspěvky na rekonstrukci památky můžete posílat na účet 107-6978880207/0100.

Obnova spálené chaty Libušín v Beskydech na Pustevnách bude stát desítky miliónů korun, historická škoda je však nevyčíslitelná. Dílo z konce 19. století architekta Dušana Jurkoviče je národní kulturní památkou.

Požár zničil chatu na začátku března. Požár muselo likvidovat 70 hasičů, kteří nasadili 16 cisternových automobilů, vysokozdvižnou plošinu a automobilový žebřík.


Zvětšit mapu

Alžběta Havlová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme