Krymský parlament vyhlásil samostatnost, Ukrajina mobilizaci

Krymský parlament vyhlásil nezávislý svrchovaný stát s názvem Krymská republika. Požádal zároveň o vstup do Ruské federace jako její nový subjekt. Ukrajina vyhlásila částečnou mobilizaci pro 40 tisíc záložníků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební místnost v krymském městě Bachčisaraj

Volební místnost v krymském městě Bachčisaraj | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Po sečtení všech odevzdaných hlasů se pro spojení Krymu s Ruskem vyslovilo 96,8 procenta hlasujících, oznámil v Simferopolu předseda volební komise. Hlasovalo 83,1 procenta voličů.

Výbor voličů Ukrajiny upozornil, že docházelo k manipulacím s hlasy, hlasovaly údajně i černé duše.

„Může za to zjednodušená procedura, kdy se lidé na základě dokladů mohli registrovat, když se nenašli ve volebních seznamech, což jim možná umožnilo i hlasování v jiných referendových místnostech,“ popsal zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Simferopolu Martin Dorazín.

„Řada lidí se zapisovala do volebních seznamů přímo na místě. Není vyloučeno, že poté, co odhlasovali, sedli do autobusů a hlasovali znovu jinde,“ tvrdí předseda Výboru voličů Ukrajiny Andrej Kriska.

Podle pozorovatelů výboru mnohde hlasovali lidé s ruskými pasy na základě volebních seznamů z roku 1999. V referendu se tak mohli objevit i mrtví.

Ukrajinská vláda v Kyjevě považuje referendum za nezákonné a protiústavní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohled Kyjeva na referendum o budoucnosti Krymu zprostředkoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek

„Myslím, že výsledky už byly dávno dané. Nerozhodovali voliči, ale ti, kdo referendum organizovali,“ soudí lidé na západě Ukrajiny. Právo vydávat předběžné výsledky referenda navíc měla jen jedna agentura, spojená navíc s jedním z poslanců.

„Mezi lidmi převládá napjaté očekávání, co bude dál. Často jsou slyšet hlasy, že referendum na Krymu byl jenom začátek,“ řekl zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Jaromír Marek.

Ruský parlament je připravený urychleně přijmout zákon, který by umožnil připojení Krymu k Rusku.

Místní Ukrajinci a Tataři hlasování bojkotovali. Na referendum naváže dnešní zasedání krymského parlamentu, který má odhlasovat oficiální žádost o přijetí do Ruské federace.

Oslavy výsledku referenda provázel ohňostroj, vlastenecké písně a obrovské nadšení. Desetitisíce krymských Rusů slavily na náměstích a v ulicích měst až do rána, a na dnešek proto úřady vyhlásily raději volno.

EU chystá sankce, ČR výsledky neuznává

Evropská unie už chystá sankce proti Rusku kvůli jeho podpoře referenda na Krymu. Dnes se proto sejdou ministři zahraničí zemí Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích referenda na Krymu informoval zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Simferopolu Martin Dorazín

Jednat budou o tom, které ruské představitele zmrazení kont nebo zákaz cestování do zemí unie zasáhne. Některé členské země ale chtějí ještě vyčkat na ruskou reakci.

Výsledky krymského referenda neuzná ani Česká republika. Podle prohlášení českého ministerstva zahraničí bylo referendum o připojení k Rusku vyhlášeno v rozporu s ústavou a za neregulérních podmínek. Česká republika považuje Krym i nadále za ukrajinské území.

Obama: USA a mezinárodní společenství krymské referendum nikdy neuznají

Číst článek

Lidé oslavují výsledek referenda na Krymu | Foto: Martin Dorazín

Martin Dorazín, Jaromír Marek, van Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme