Poslanci rozhodnou o případných změnách ve struktuře vedení ERÚ

Poslance čeká na dnes začínající schůzi debata o změně struktury vedení Energetického regulačního úřadu. Sociálnědemokratický poslanec Milan Urban předložil k novele energetického zákona pozměňovací návrh, podle kterého by v čele ERÚ stála pětičlenná rada místo stávajícího předsedy. S tím ale nesouhlasí šéfka úřadu Alena Vitásková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Urban (ČSSD)

Milan Urban (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Energetický regulační úřad se kvůli návrhu Milana Urbana obrátil i na Evropskou komisi. Podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové chce poslanec ČSSD umožnit, aby nezávislý regulační úřad ovládly zájmové skupiny.

„Z mého pohledu jde o pokusy rozvrátit činnost regulátora a umožnit ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami tak, aby nemohlo dojít k ohlášeným změnám v regulačních pravidlech a ke krokům, které by lépe chránily spotřebitele a k dalšímu snížení cen energií,“ uvedla Vitásková.

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl zřízen 1. ledna 2001 jako správní úřad pro výkon regulace v energetice. Úřad sídlí v Jihlavě, dislokované pracoviště má v Praze a Ostravě. Jeho předsedu na dobu 6 let jmenuje prezident republiky na návrh vlády.

Milan Urban ale nařčení šéfky ERÚ odmítá. „Každý rok vykonává předsedu jeden z těch pěti. Je tam zaručená naprosto jasná transparentnost, nikdo nemůže úřad ovlivňovat, jak tvrdí paní Vitásková,“ řekl Urban.

Návrh na změnu vedení Energetického regulačního úřadu dnes projedná hospodářský výbor sněmovny. Na programu březnové schůze by se tento bod mohl objevit už zítra.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme