Přidělení fotbalového MS Kataru provázel úplatek, tvrdí britský deník

Katarští pořadatelé mistrovství světa ve fotbale mají další vážný problém. Britský Daily Telegraph tvrdí, že Katar podplatil bývalého viceprezidenta Mezinárodní fotbalové federace Jacka Warnera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přidělení šampionátu v Kataru oživilo už tak značnou popularitu kopané

Přidělení šampionátu v Kataru oživilo už tak značnou popularitu kopané | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Britský deník získal dokumenty o tom, že někdejší fotbalový funkcionář z Trininadu a Tobaga a jeho rodina získali od katarské firmy Kemco v přepočtu 40 milionů korun.

Firmu, která peníze poslala, přitom vlastní bývalý člen vedení FIFA a prezident Asijské fotbalové konfederace Mohamed bin Hamám.

K převodu peněz došlo těsně poté, co Katar získal pořadatelství mistrovství světa v roce 2022. Podle Telegraphu minimálně jedna banka na Kajmanských ostrovech odmítla peníze převést, protože měla pochybnosti o legálnosti transakce.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Michaelou van Erne mluvil ve vysílání Českého rozhlasu Jiří Hošek

Fotbalového funkcionáře začala vyšetřovat americká FBI a jeden ze členů Warnerovy rodiny, podle Telegraphu jeho nejstarší syn, s vyšetřovateli spolupracuje. Katar korupci kategoricky popřel, ale pravděpodobně se dostane pod ještě větší mezinárodní tlak.

Jack Warner se oficiálně nevyjádřil, podle dokumentů Telegraphu oficiálně jeho firma vyfakturovala katarské společnosti blíže nespecifikované profesionální práce mezi lety 2005 a 2010. Warner byl jedním z dvaadvaceti lidí, kteří hlasovali o udělení světových šampionátů Rusku a Kataru.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme