Amazon v Brně nebude. Zastupitelé opět neschválili prodej pozemků

Brněnští zastupitelé dnes opět neschválili smlouvy s developerem CTP Invest a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), které by umožnily v Brně stavbu obřího logistického centra americké internetové obchodní společnosti Amazon. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) je to definitivní konec projektu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brněnští zastupitelé znovu  neschválili prodej pozemků pro Amazon

Brněnští zastupitelé znovu neschválili prodej pozemků pro Amazon | Zdroj: ČTK

Pro příchod Amazonu se vyslovilo 25 zastupitelů z 55, proti byli tři zastupitelé zelených. Ostatní se zdrželi, nehlasovali nebo na jednání nepřišli.

Plány na výstavbu obřího distribučního centra nakonec narazily na stávající územní plán Brna, který stavbu logistických hal nepovoluje. O tomto problému přitom politici věděli už od začátku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání brněnského zastupitelstva o Amazonu sledoval redaktor Tomáš Jelen

„Spoléhali jsme na to, že příslušní pracovníci, kteří mají toto na starosti, případně ti, kteří stáli u vzniku celého projektu, tuto záležitost vyřeší. Bohužel se tak nestalo, a dnes prostě nebylo možné hlasovat o umístění stavby do lokality, kde to územní plán neumožňuje,“ vysvětluje starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Někteří zastupitelé se obávali případných sankcí ze strany CTP, které by soudně vymáhalo v případě, že zastupitelé neschválí aktualizaci územního plánu. Nepomohlo ani doplnění smlouvy o větu, že CTP žádné sankce uplatňovat nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody zamítavého stanoviska k příchodu Amazonu do Brna vysvětlil na Radiožurnálu starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka

„Na jednoznačný dotaz na právníka magistrátu, zda může vyloučit jakákoli rizika možných škod, byla odpověď nedostatečná. Neexistují právní záruky, že by jak vůči zastupitelům, tak vůči městu nemohla být škoda v budoucnu uplatněna.“

„A je škoda, že se územní plán včas nezměnil tak, aby to byla vstupenka pro to, abychom dnes Amazon mohli schválit,“ říká Libor Šťástka.

Primátor: Špatná zpráva pro investory

„Výsledek hlasování je špatná zpráva pro investory nejen v České republice, ale i do zahraničí. Že bych se s tím ztotožňoval, to samozřejmě ne,“ komentoval rozhodnutí zastupitelů brněnský primátor Roman Onderka.

Zástupci developerské firmy opustili jednací sál se slovy „bez komentáře" a nezvedají telefon. Včera ale jasně řekli, že negativní stanovisko zastupitelstva bude znamenat úplný konec projektu v Brně.

Do pozadí se na dnešním jednání naopak odsunul problém sjezdu z dálnice D1, který byl až dosud klíčovým sporem mezi příznivci a odpůrci Amazonu. Městu se přitom podařilo za poslední měsíc zapojit CTP do plánované stavby exitu. Developer by se zavázal vykoupit alespoň 70 procent pozemků.

Amazon sliboval více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad měl mít 95 000 metrů čtverečních.

Schéma průmyslové zóny Černovická terasa v Brně s vyznačením místa, kde by měl vyrůst velkosklad společnosti Amazon | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, mta, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme