Pitnou vodu v Lindavě na Českolipsku už neohrozí povodně ani jarní tání

V Lindavě na Českolipsku už nemusí mít strach o pitnou vodu. Pro tamní obyvatele je zatím jediným zdrojem pitné vody ta, kterou si čerpají z vlastních studní. Ty ale pravidelně při povodních nebo jarním tání a rozvodnění potoka zaplaví splašky z vyplavených septiků. Situace se změní během několika týdnů, kdy se obyvatelé Lindavy začnou připojovat na nový vodovod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lindavský vodojem

Lindavský vodojem | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

„Problém mám, někdy teče kalná, někdy teče i smradlavá. Vodu ze studny používám na záchod nebo na koupání. Na zahradu používám převážně dešťovou nebo z potoka," stěžuje si na problémy s vodou v Lindavě u Cvikova Josef Váňa.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Lindavě natáčel redaktor Tomáš Mařas

Pitnou vodu bere z nedalekého pramene: „Na vaření beru ze studáky, ta je ověřená, že je zdravotně nezávadná."

Obyvatelé Lindavy a nedalekých Svitav berou už několik desítek let vodu pouze z vlastních studní. Při povodních nebo i na jaře, když roztaje sníh a potok Svitávka se rozvodní, vypláchne voda do studní často i septiky.

„Když je víc sněhu, jako to bylo loni, tak se nám Svitávka nevylila, ale místy se rozvodnila. Ty okolní baráky podél řeky pak mají špatnou vodu. Přiteče i něco z vrchu, přijde něco z Rousínova a z Kunratic. Ty splašky tam zkrátka jsou," potvrzuje další z tamních obyvatel Tomáš Johr.

Lidé pak vodu nemohou čerpat několik dní. „To je tak čtrnáct dnů až měsíc, než se z vody stane aspoň užitková. Studna se musí vyčistit, několikrát vyčerpat a nalít nějaká chemie, aby to začalo fungovat tak, jak má," dodává Johr.

Město Cvikov, pod které Lindava patří, nechalo postavit pro lindavské obyvatele vodovod. Stavení Tomáše Johra patří mezi zhruba 90 procent domů, které se na něj připojí. Jaroslav Vítek, který bydlí v obci 22 let se ale připojit nechce: „Mám svoji studnu hlubokou, mám tam dost vody. Zalévám pozemek a podobně, a to bych se nedoplatil."

Jedna z lindavských studní | Foto: Tomáš Mařas

Ze zaplavení studny při povodních strach nemá: „Já jsem v pásmu, kde jsme měli jenom jednou povodeň, co zasáhla studnu. Po vyčištění je kvalita vody dobrá. Máme ji víc železitou, to je pravda, ale ty minerály nevadí."

Nový vodovod není podle místostarosty Cvikova Jaroslava Švehly z ODS standardně připojený na vodovodní řád: „Bylo by složité to napojit na vodovodní řád ze Cvikova, protože kapacita tam není taková. Město Cvikov má vlastní vrt, který jsme si nechali převést z pozemkového fondu. Počítalo se s ním v rámci realizace toho vodovodu, že voda půjde přímo z tohoto vrtu v Lindavě."

Vrt je v porovnání s tamními studnami hluboký. Má kolem 160 metrů. „Vrt je dostatečně vydatný. Asi ze 130 metrů se ta voda čerpá, takže voda je čistá a kvalitní," uvedl Švehla.

Vodovod je už zkolaudovaný. V současnosti se předává společně s vrtem Severočeským vodovodům a kanalizacím, které budou vodovod provozovat.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme