Speciální robotický skelet umožní vozíčkářům opět chodit

V Rehabilitačním ústavu v Kladrubech mají speciální robotický skelet, který umožňuje vozíčkářům chodit. Jde o první takové zařízení ve střední Evropě. Nyní se zaškoluje pět rehabilitačních pracovníků, kteří ho budou umět obsluhovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rehabilitační ústav v Kladrubech na Benešovsku začne používat nový robotický systém, který lidem upoutaným po úrazu na invalidní vozík umožní vstát a chodit.

Rehabilitační ústav v Kladrubech na Benešovsku začne používat nový robotický systém, který lidem upoutaným po úrazu na invalidní vozík umožní vstát a chodit. | Zdroj: ČTK

„Ostrý provoz bude probíhat od příštího týdne, protože aby pacient mohl být na tomto přístroji léčen, tak musí být pod dohledem vyškoleného fyzioterapeuta,“ vysvětluje Jakub Pětioký.

Jako první nový přístroj vyzkoušel Jirka zvaný Regy. Byl přesně před 6 lety zasažen na misi v Afghánistánu střepinou do hlavy. Podle okolí je uvězněný ve vlastním těle, které mu nejde ovládat.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Rehabilitačním ústavu Kladruby natáčela redaktorka Věra Hájková

I když se mu špatně vyjadřuje je vidět, že rozumí, a to i hovorům v angličtině nebo vtipům, kterým se zasměje. Právě na něm nadace pro válečné veterány speciální robotický skelet zkoušela a kvůli němu ho i pořídila a zapůjčila do Kladrub.

„Udělá to všechno za mě, aby se mozek naučil nové vlivy,“ popisuje Jirka. Tomu, jak se opět postavil na nohy přihlížela i jeho maminka: „Doufám, že to bude velká pomůcka proto, aby se Jirka zase postavil na nohy, že mu to snad pomůže pro nácvik chůze. Věřím tomu moc.“

Zařízení za 4,5 milionu korun koupila nadace, která se stará o válečné veterány. Ústav ho může využívat pro své klienty. Vhodný je pro lidi s porušenou míchou a také pro pacienty, kteří mají poškozený mozek a potřebují se znovu naučit chodit.

Jiří se dostal na vozík před 6 lety, kdy byl zraněn na misi v Afghánistánu. | Foto: Věra Hájková

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme