V Brně začíná unikátní výstava o romských sportovcích

Romové a sport je unikátní výstava, která je k vidění v brněnském Muzeu romské kultury. Téma, kterému se dříve žádná výstava nevěnovala, se zabývá jak bývalými sportovci olympioniky, tak mladými nadějemi romského sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muzeum romské kultury, stálá expozice

Muzeum romské kultury, stálá expozice | Foto: Muzeum romské kultury

Jedná se o první výstavu, která se zaměřuje na téma sportu u Romů v republice. Podobné výstavy už jsou v zahraničí poměrně časté, v Brně ale poprvé dali dohromady několik příběhů romských sportovců a to jak minulých, tak mladých sportovních nadějí.

„Prezentované jsou některé sportovní disciplíny, které by se dalo říct jsou takové obvyklejší pro Romy. Mezi ně patří box, novodobější kickbox, který vlastně z boxu vychází, fotbal, který má skutečně dlouhodobou tradici u Romů a potom sportovní gymnastika,“ popisuje kurátorka výstavy Jana Poláková.

K vidění budou nejen fotky a příběhy, ale také medailonky bývalých romských olympioniků. „Návštěvníci si budou moct vyzkoušet například boxerskou hrušku, budou moci přejít po kladině a podobně. Takže tam určitě nepůjde pouze o přečtení textů, ale bude možné se i aktivně zapojit,“ přibližuje jedno z lákadel výstavy její kurátorka.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme