Jihomoravští radní schválili nabídku krajských pozemků pro Amazon

Jihomoravští radní dnes schválili nabídku krajských pozemků pro stavbu haly společnosti Amazon. Hejtman Michal Hašek z ČSSD chce okamžitě začít jednat se zástupci americké společnosti a také s agenturou CzechInvest. Hala by měla stát mezi dálnicí D1 a brněnským letištěm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitel Czechinvestu Ondřej Votruba (vlevo) a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na briefingu k logistickému centru Amazon

Generální ředitel Czechinvestu Ondřej Votruba (vlevo) a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na briefingu k logistickému centru Amazon | Zdroj: ČTK

Záměr nabídnout Amazonu nové prostory pro výstavbu obřích skladů oznámil jihomoravský hejtman včera. Kraj nabídl Amazonu vlastní pozemky mezi dálnicí D1 a brněnským letištěm Tuřany.

Podle hejtmana Michala Haška z ČSSD krajské pozemky splňují většinu požadavků, které internetový gigant pro halu má.

„První dobrou zprávou je, že Amazon po tom, co tady zažil na zastupitelstvu, byl ochoten přijet do Brna a vyslechnout si alternativní nabídku Jihomoravského kraje,“ konstatoval Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman Michal Hašek a regionální ředitel CTP Invest Tomáš Budař mluvili o stavbě haly společnosti Amazon

Hašek se vložil do projektu Amazonu v úterý večer poté, co brněnské zastupitelstvo neschválilo smlouvy mezi městem a developerem CTP Invest, který měl sklad o rozměru 95 tisíc metrů čtverečních postavit.

„Byli jsme znepokojeni negativním rozhodnutím města Brna, které nevyslalo pozitivní signál o Brně, o regionu ani o České republice směrem k americkému investorovi,“ dodal hejtman Jihomoravského kraje.

Hašek jednal s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) a rozhodl se, že se pokusí investici Amazonu na jižní Moravě udržet. Firma slibuje investici necelých tří miliard korun a nejméně 1500 pracovních míst.

Amazon v Brně nabízel více než 1500 pracovních míst a investici zhruba za 2,7 miliardy korun. Sklad by měl mít 95 000 metrů čtverečních.

Amazon podle Haška zvažuje, že pokud investici neumístí v Jihomoravském kraji, tak není vyloučeno, že v České republice nebude vůbec. Hala by se podle něj mohla přesunout například na Slovensko.

Občanské sdružení Čisté Tuřany se hodlá proti skladu u letiště ohradit. „Firma Amazon, ať investice skončí kdekoliv, bude muset projít územním i stavebním povolením,“ upozornil regionální ředitel developerské společnosti CTP Invest Tomáš Budař.

Vyjádření internetového obchodu se očekává v řádech několika dní, nejpozději do konce týdne.

ČTK, Tomáš Jelen, kap, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme