Investory v loňském roce nejvíce zklamaly klesající ceny zlata

Investorům v loňském roce nejvíce peněz vydělaly americké akcie. Část z nich, zařazená do hlavních akciových indexů, zakončila rok růstem. Ne všechny investice se ale vyplatily. Byly společnosti, kterým se nedařilo, což se projevilo i na burze. Klesaly například ceny zlata. A výhled na letošní rok je zatím velmi nejistý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato - ilustrační foto

Zlato - ilustrační foto | Foto: Zoo Jihlava

Loni se nedařilo akciím těžařských společností. Podle žebříčku agentury Bloomberg investory zklamali zejména producenti zlata. Cena drahého kovu totiž během loňského roku klesla zhruba o třetinu.

Klesající hodnota kovu se pak odráží na hospodaření těžařů a potom i na jejich akciích. Třeba akcie Newmont Mining, což je druhý největší producent zlata na světě, klesaly téměř během celého minulého roku o více než 40 procent.

Zlato zřejmě zůstane pro investory atraktivní i v tomto roce, ale jeho hodnota bude zřejmě ještě o něco nižší. Postará se o to americká centrální banka, která pozvolna přestává podporovat hospodářství. V ekonomice tak bude méně peněz, a to se investorům moc nelíbí.

Cenu zlata ovlivňuje i vývoj na Ukrajině

Podle analytika ČSOB Petra Báči má na cenu zlata vliv i situace na Ukrajině.

„Pokud nebude docházet k nějakému vyhrocování situace mezi Ruskem a Ukrajinou nebo pokud například nedojde k dalšímu zhoršení ekonomické situace v Číně, dá se očekávat pozvolný pokles ceny zlata a někdy ke konci roku by cena mohla být zhruba na úrovni 1200 dolarů za trojskou unci,“ odhaduje.

Investory vloni naopak potěšila třeba americká hypoteční banka Fannie Mae. Její akcie loni vzrostly až desetinásobně. Před pěti lety na tom byla společnost velmi bledě. V době finanční krize ztratily její akcie na své hodnotě zhruba 98 procent a na pomoc jí musela přijít americká vláda.

Čeká se na zásah centrální banky USA

Současný vývoj ve světě je však spíše proti akciím. Ekonomové i v tomto případě zdůrazňují, že obrovský vliv bude mít zmiňovaná americká centrální banka. Konkrétně odhad guvernérky Janett Yellenové, podle které by se mohly základní úrokové sazby v USA zvýšit v příštím roce víc, než se čekalo.

„Její vyjádření určitě mění výhled na vývoj akcií v delším horizontu, řekněme i za horizont prvního pololetí letošního roku, a to poměrně negativně. Vyjádření je pro akciové trhy spíše nepříznivou informací,“ říká hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nízkými úrokovými sazbami chce centrální banka zvýšit spotřebu domácností i firem a podpořit trh práce. S podporou přestane, jakmile se začne ekonomice dařit. Podpora ale vlastně znamená stálý přiliv peněz do hospodářství, a právě to se investorům líbí.

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme