Obyvatelé Příšovic na Liberecku protestují proti plánované výstavbě zinkovny

Více než stovka obyvatel Příšovic na Liberecku na jednání zastupitelstva hlasitě protestovala proti plánované výstavbě zinkovny. Chemický závod má vyrůst v průmyslové zóně na polích pár set metrů za obcí. Zastupitelstvo předběžně výstavbu zinkovny schválilo v roce 2009. Teď, kdy už kvůli závodu řeší změnu územního plánu, se protestní hlasy obyvatel Příšovic ozývají stále častěji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Příšovic na jednání zastupitelstva

Obyvatelé Příšovic na jednání zastupitelstva | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Více než dvouhodinové jednání o případné výstavbě zinkovny bylo nabité emocemi. Lidé v Příšovicích ji za svými domy nechtějí.

Pod petici proti výstavbě se podepsalo 550 lidí, což je polovina obce, tedy téměř všichni v produktivním věku. Starosta Antonín Lízner za Starosty pro Liberecký kraj se snažil vysvětlit, že nejdůležitější je uvědomit si, že o všem rozhodne stavební úřad, ne obec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání zastupitelstva sledovala také redaktorka Šárka Škapiková

„A co lidi, vždyť jsme si vás zvolili, ne? Snad máme taky nějaký hlas,“ říká rozčileně jedna z obyvatelek.

Lidé chtějí, aby obec stavbu zinkovny na poli v průmyslové zóně nedopustila. Obec říká, že je pak ale potřeba obávat se vysoké pokuty. Německá firma si koupila pozemky už s tím, že v územním plánu je dovoleno tam zinkovnu vystavět.

Když to obec teď neumožní a územní plán změní, bude muset podle právnického posudku platit pokutu. Další variantou je územní plán neměnit.

„Zinkovna měla územní plán z roku 95, který platí. Je tam jasně daná podmínka - sjezd z dálnice. Ten není, nebude, tak proč to přesouvat do nového územního plánu? Nechápu tu,“ říká další obyvatelka Příšovic.

Počká se na nový posudek

A na to se ptali skoro všichni. Proč tedy územní plán měnit, když zinkovnu schválilo v roce 2009 zastupitelstvo s tím, že podmínkou je výstavba sjezdu z rychlostní silnice R10 přímo k závodu. Ředitelství silnic a dálnic ale plán na tenhle sjezd zrušilo.

Lidé tedy mají za to, že podmínky nejsou splněné, a obec se tak pokuty nemusí bát. Právnický posudek, který si nechalo zastupitelstvo udělat, ale tvrdí něco jiného.

„Nerozhádejme vesnici a najděme nějakou rozumnou cestu. A zastupitelé, začněte skutečně s lidmi mluvit a poslouchat je,“ vyzývá další žena.

Zastupitelstvo nakonec na žádost lidí odhlasovalo vypracování dalšího posudku, lidem se jeden jediný nezdá objektivní. Do doby, než bude nový posudek udělaný, se jednat dál nebude.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme