Aston Martin i další 'žihadla' z bondovek jsou do konce roku k vidění v Londýně

Z řidiče omdlévají zpravidla ženy, z jeho vozového parku pak většinou muži. Řeč je o agentovi Jejího Veličenstva Jamesu Bondovi, tedy spíše právě o jeho dopravních prostředcích. Bondova auta, motorky i různé zázračné stroje jsou ode dneška k vidění v londýnském Filmovém muzeu. Ojedinělá výstava potrvá až do konce roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstava o Jamesi Bondovi v londýnském Filmovém muzeu: Aston Martin DB5 - Goldeneye (1995)

Výstava o Jamesi Bondovi v londýnském Filmovém muzeu: Aston Martin DB5 - Goldeneye (1995) | Foto: London Film Museum

Rolls Royce Phantom III, Lotus schopný plout pod vodou nebo motorka turecké dopravní policie.

Na tyto motoristické skvosty se nejspíš v Londýně budou stát dlouhé fronty. „Bondofilové“ uvidí z těsné blízkosti nejen originály, ale také modely jako třeba vrtulník AgustaWestland, použitý při natáčení zatím posledního filmu s agentem 007 - Skyfall.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více informací o výstavě dopravních prostředků z filmů o Jamesi Bondovi zjišťoval zpravodaj ČRo v Londýně Jiří Hošek

„Ve skutečnosti posedlost dopravními prostředky začala už v knížkách o Jamesu Bondovi. Ian Fleming popisoval vždy auta do nejmenších detailů. Na filmovém plátně představoval zlom Goldfinger, kde se poprvé objevil Aston Martin DB-5 se všemi zlepšováky,“ připomíná producentka bondovek Barbara Broccoli.

Její rodina má v muzeu u londýnské Covent Garden také své zastoupení. Nádherný Rolls Royce Silver Cloud z roku 1962 totiž patřil otci Barbary, Albertu Broccolimu. Známý producent nejspíš filmařům moc nevěřil, a tak ve snímku A View To Kill z roku 1985 si místo skvostné limuzíny zahrála jen její replika.

Vstupenky raději rezervovat předem

Největší hrozen návštěvníků ale bude s velkou pravděpodobností u Bondova vozu číslo 1, tedy už zmiňovaného Aston Martinu DB-5. Ten se v bondovkách postupem času stal ze služebního vozidla vozem ryze soukromým.

„Na výstavě máme nejen originální DB-5, ale taky její model, který jsme použili při natáčení Skyfallu. Vyrobili jsme jich několik a jeden jsme dokonce nechali vyletět do vzduchu. Myslím, že pro fanoušky představuje výstava úžasnou šanci vidět všechna ta trysková monstra a modely,“ řekla BBC Barbara Broccoli.

Při troše štěstí potkáte v muzeu jednoho z kaskadérů, kteří řídili auta nesmrtelného agenta, nebo dokonce některou z „Bondgirls“. Pořadatelé vřele doporučují objednat si vstupenky předem na internetu.

Jiří Hošek, Simona Bartošová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme