Zloději kovů se odvažují už i do domů. V Praze si oblíbili plynové přípojky

Obyvatelé několika ulic na Praze 5 se tento týden ocitli nečekaně bez plynu. Na vině byli zloději kovů, kteří si v poslední době troufají i do obydlených domů. Výsledek jejich nezvané návštěvy může být pro nájemníky velmi nebezpečný. Policie za poslední měsíc eviduje takových případů desítky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Technik RWE dokumentuje v provozovně Jindřicha Frankenfelda plynové spotřebiče

Technik RWE dokumentuje v provozovně Jindřicha Frankenfelda plynové spotřebiče | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„V pondělí ráno na mě zvonili páni od plynařů, jestli mi jde plyn. Zkoušela jsem to, samozřejmě nešel. Chyběla nějaká součástka,“ popisuje obyvatelka jednoho z domů v Ostrovského ulici na Smíchově.

Na vchodových dveřích visí upozornění, aby nájemníci zamykali a nepouštěli cizí lidi dovnitř. Ani opatrnost ale zcela nepomáhá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém objektu zájmu zlodějů kovů natáčeli redaktoři Martin Karlík a Antonín Viktora

Jen tento týden ukradli zloději v okolních ulicích během jediného rána mosazné přípojky k 70 plynoměrům.

Přívod plynu před krádeží zastavili, podle mluvčího Pražské plynárenské Miroslava Vránka přesto ohrozili životy desítek lidí.

„Pražská plynárenská - distribuce je v posledních dnech upozorňována na zásahy neznámých osob do plynových zařízení v domech, zejména na Praze 5,“ dodává Vránek.

Mluvčí policie Hana Jeřábková potvrdila, že její kolegové řeší v Praze desítky takových případů. Jenže jedna přípojka stojí jen 300 korun. Policisté to proto nevyšetřují ani jako trestný čin.

Na otázku, proč případ nevyhodnotili jako obecné ohrožení, mluvčí neodpověděla. Přitom plyn může kvůli zlodějům začít unikat nebo i vybuchnout.

Počet krádeží kovů v Česku v posledních letech prudce narůstá. Policie ročně eviduje škody za půl miliardy korun. Další stovky milionů stojí opravy poničených zařízení.

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Také proto Senát ve středu přijal návrh novely zákona o odpadech. „Snažíme se omezit zlodějiny, ke kterým dochází hlavně v posledních letech. Krade se všechno od kolejnic po svodidla a kabely,“ říká senátor Jaroslav Zeman z ODS.

„Když nebudou sběrny fungovat, jak fungují, tak nebudou ani krádeže,“ dodává.

Sběrny, ve kterých kontrola objeví ukradené věci, by podle novely mohly okamžitě přijít o licenci a musely by zavřít.

Některé firmy, jako třeba ČEZ, požadují i zpřísnění trestů pro samotné zloděje. K tomu se ale zákonodárci zatím nedostali.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme