Zima nám udělala radost, ušetřili jsme za topení, pochvalují si na Vysočině

Místo přikládání do kamen teď v mnoha domácnostech na Vysočině otevírají okna. Topná sezóna pro ně skončila oproti loňsku až o dva měsíce dříve. Rodinné úspory tak mohou jít často do tisíců. Bez ohledu na to, jestli topí plynem, elektřinou nebo dřevem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř se dostane také do odvětrávání z plynového topení

Kouř se dostane také do odvětrávání z plynového topení | Foto: Pavel Pavlas

„Třeba jen za elektřinu, když kouknu do těch čísel, tak si myslím, že ušetříme řádově tisíce. Odhadem tak tři až čtyři tisíce korun. Plus dřevo. Tady mám například koš, to jsme sem donesli v únoru, dosud je plný a už to asi nespálíme. Asi to tady bude jako dekorace a dřevo použijeme až při další zimě,“ říká pětatřicetiletý Luboš, majitel dvoupatrového rodinného domku na okraji Jihlavy.

Na zimu běžně objednává tři až čtyři sypané metry. „Vidíme, jak se nám to tu nahromadilo. Je to právě díky tomu, že zima byla taková slabá. Tak i proto se nám povedlo ušetřit a vytvořit tuhle zásobu,“ podotýká. Letošní zimu si pochvaluje. „Protože byla kratší, nebyla tuhá a nestále nás moc peněz.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V jednom z jihlavských domků natáčel redaktor Petr Palovčík

V domě používají kombinaci krbových kamen a elektrických přímotopů. „Plyn nemáme přivedený vůbec. V této kombinaci se snažíme vytápět dům a myslím, že se nám to zatím velmi osvědčilo,“ přibližuje. Luboš sleduje spotřebu za topení velmi pravidelně, dělá si každý měsíc důkladné zápisky.

Kromě nezmenšené zásoby dřeva se letos v podstatě příliš nehýbou ani hodiny s elektřinou. „Kdyby byla tuhá zima, tak by bylo vidět, jak se ta čísla točí, jak to naskakuje. To letos bylo jenom minimálně. Opravdu to nepřibylo o moc,“ říká.

A i teď. Sluníčko svítí, hodiny stojí, takže z pohledu úspory to musí dělat jenom radost. „Přesně tak, těšíme se na léto a využijeme ušetřené peníze. Pamatuji si, že ještě na začátku května jsme přitápěli. Měl jsem takový ten nepříjemný pocit, že jsou to vyhozené peníze, že by se už dávno nemuselo topit,“ dodává.

Luboš má rád zimní sporty, ale krátká zima mu nevadí. Ušetřené peníze prý rád využije na letní dovolenou.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme