Už není na co čekat, říká šéf fotbalové asociace Pelta. Kvůli chuligánům usiluje o změnu legislativy

Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta chce s politiky jednat o změně legislativy, která by v budoucnu zabránila výtržnostem na fotbalových stadionech. Radiožurnálu potvrdil, že se kvůli tomu už zítra sejde s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem z ČSSD. Poslední kapkou bylo včerejší utkání na ostravských Bazalech mezi Spartou a Baníkem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR

Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR | Foto: Filip Jandourek

„Nechceme čekat na to, až se stane něco se smrtelným zraněním, protože když jsem to včera viděl, šel mi mráz po zádech. Budu chtít apelovat na státní orgány, na vládu, abychom se rozhodli, jakou cestu zvolíme,“ řekl Radiožurnálu šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta.

Při zápasu Sparty s Baníkem zadržela policie přes 30 lidí

Číst článek

Inspiraci chce Pelta spolu s politiky hledat třeba v Nizozemsku, kde se každý fanoušek klubu musí registrovat a před vstupem na stadion předložit identifikační kartičku. Ministr Chládek je takové iniciativě nakloněný:

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu více zjišťovala redaktorka Veronika Neprašová

„Já jsem otevřen debatě, protože to není první případ. To, co se děje na některých hříštích v České republice, tam nemá co dělat. Chuligáni odrazují rodiny s dětmi od návštěvy těchto fotbalových utkání. Uvidíme, s jakým konkrétním návrhem pan Pelta přijde.“

V boji proti fotbalovým násilník už se dlouho angažuje i bývalý sociálně demokratický poslanec a nynější zastupitel Mostu Josef Tancoš. Podle něj by ale zatím úplně stačilo, kdyby policisté a pořadatelé využívali možnosti, které jim už dnes dává přísnější novela zákona o výtržnictví.

Angličtí fotbaloví chuligáni měli tu nejhorší pověst. Pomohl přísný zákon

Číst článek

„Výtržnost jako taková, tedy vniknutí na hříště, a potom novela o tom, že by fanouškové neměli být na stadionech vůbec zahaleni,“ uvádí Tancoš. Podle Miroslava Pelty ale současná legislativa nestačí.

Postoj zbývajících dvou stran současné vládní koalice k speciálnímu protichuligánskému zákonu ale zatím jednoznačná není. Zatímco lidovci o této otázce chtějí jednat už v týdnu na zasedání poslaneckého klubu, šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek Radiožurnálu řekl, že podle něj je otázka bezpečnosti na stadionech primárně věcí pořadatelů.

Poslední výtržnická kapka

Vzduchem létající sedačky, ohlušující výbuchy petard, kouř a chuligáni vyvracející zátarasy včera téměř na půl hodiny přerušili utkání na ostravských Bazalech mezi Spartou a Baníkem. K šarvátkám došlo před utkáním i později na samotném stadionu, kde se situace vyhrotila.

„Zraněno bylo celkem 11 policistů, naštěstí jde většinou o lehká poranění. Došlo také ke zranění fanoušků, počet těchto zraněných ale není dosud specifikován. Dále byly způsobeny škody na majetku, poškozeno zařízení stadionu, stejně jako sklo na autobusu, kterým cestovaly příznivci fotbalu,“ upřesnila mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

První z celkem 31 zadržených fanoušků si už během noci vyslechli obvinění. Po jejich návratu do Prahy v neděli kolem páté hodiny ráno už byl klid.

Výtržnosti během utkání mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Matěj Skalický, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme