První kolo komunálních voleb ve Francii přineslo úspěch krajní pravici

Francouzští socialisté utrpěli v prvním kole víkendových komunálních voleb jasnou porážku. Získali necelých 38 procent hlasů a je jasné, že jejich starostové budou muset opustit mnoho radnic po celé Francii. Celkem 46,5 procent hlasů dostali v prvním kole opoziční konzervativci. Jako o vítězi se ale mluví o populistech z Národní fronty, kteří mají necelých 5 procent hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marine Le Penová

Marine Le Penová | Zdroj: ČTK

Podle komentátorů dostali francouzští socialisté další důkaz o tom, jak jsou po dvou letech ve vládě neoblíbení. Doplácejí prý na svého nepopulárního prezidenta.

„Volila jsem pravici, pravý důvod je ten, že jsem zklamaná prezidentem Hollandem. Na kandidátovi mi skoro nezáleží, socialisty už prostě nechci,“ tvrdí třeba čtyřicetiletá Pařížanka.

Přehrát

00:00 / 00:00

První kolo francouzských komunálních voleb sledoval zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Pravicová populistická Národní fronta kromě velké neobliby socialistů využila i rozpolcenosti opozice a získala v řadě měst slibnou pozici pro druhé kolo.

V Hénin-Beaumont, domovském městě Marine Le Penové, vyhrála Národní fronta dokonce absolutní většinou.

S velkou zvědavostí se čekalo na to, jak dopadne boj o radnici v Paříži. Nakonec tam těsně a překvapivě zvítězila kandidátka konzervativců Nathalie Kosciusková-Morizetová nad socialistkou Anne Hidalgovou.

K urnám přišlo asi šedesát procent oprávněných voličů, což značí pokles volební účasti.

„Nešel jsem volit, protože to pro mě není zajímavé. Neznám kandidáty ani jejich program, nezajímá mě to,“ tvrdí Ibrahim z pařížského předměstí.

Druhé kolo voleb je na programu 30. března.

Jan Šmíd, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme