Do britského právního řádu se poprvé dostane islámské právo šaría

Islámské právo šaría se poprvé, byť okrajově, dostane do britského právního řádu. Ostrovní advokáti mají dostat svolení s jeho používáním při sepisování poslední vůle. Informaci přinesl britský Daily Telegraph.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muslimské ženy při modlitbě

Muslimské ženy při modlitbě | Foto: Ebrahim Noroozi | Zdroj: ČTK

Vůle sepsaná podle islámského práva odepírá ženám stejný dědický podíl jako mužům. S jinověrci pak nepočítá vůbec, uvádí Daily Telegraph.

Nově sepsané muslimské závěti, které budou muset uznávat britské soudy, nepočítají s nemanželskými nebo adoptovanými dětmi coby legitimními dědici.

Podle kritiků nová pravidla vydláždí cestu k vytvoření „paralelního právního systému“ v britských muslimských komunitách.

Členka Sněmovny lordů baronka Coxová prohlásila, že se britské sufražetky musejí obracet v hrobě a že v celé záležitosti hodlá interpelovat členy vlády.

Zatím se v Británii podle práva šaría řešily u neoficiálních soudů jen spory mezi muslimskými rodinami.

AKTUALIZACE (3. 8. 2015): Nejednalo se o nový zákon, ale pouze o doporučení pro advokáty vydané cechovní organizací. To mělo usnadnit sepisování závětí, u nichž stále platí, že autor závěti může určit své dědice čistě podle svého uvážení – tedy možnost dát například menší dědický podíl ženám než mužům měli lidé i před kontroverzním návrhem. Britská organizace Law Society své kontroverzní doporučení v listopadu 2014 stáhla a omluvila se za ně.

Jiří Hošek, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme