Malajsijské letadlo se podle analýzy dat zřítilo do Indického oceánu

Hledané malajsijské letadlo, které se v noci na 8. března ztratilo na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě, se podle rozsáhlé analýzy satelitních dat zřítilo do Indického oceánu západně od australského města Perth.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani 10 dní po zmizení malajsijského letadla po něm nejsou žádné stopy

Ani 10 dní po zmizení malajsijského letadla po něm nejsou žádné stopy | Zdroj: Reuters

Na mimořádné tiskové konferenci, kam byli pozváni i příbuzní cestujících, to dnes oznámil malajsijský premiér Najib Abdul Razak.

„Musím vám s lítostí oznámit, že let číslo MH370 skončil v jižním Indickém oceánu,“ řekl s tím, že neštěstí nikdo nepřežil.

Poslední polohu letadla se podařilo určit britské společnosti Inmarsat, která stanovila už možný severní a jižní koridor, ve kterém se po letadle pátralo.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu letadla malajsijských aerolinií mluvila redaktorka Sylvie Třeslínová

Severní koridor zahrnoval oblast mezi severem Thajska a Kazachstánem, jižní pak část Indického oceánu na jih od Indonésie.

Společnost využila další možnosti analýzy satelitních dat, která zatím pro podobné vyšetřování nikdy nebyla použitá.

Pomohla novátorská analýza satelitních dat

„AAIB (Air Accidents Investigations Branch) a Inmaset usuzují, že let číslo MH370 letěl jižním koridorem a jeho poslední známá pozice byla uprostřed Indického oceánu západně od Perthu,“ dodal malajsijský premiér s tím, že v okolí není žádné místo, kde mohlo letadlo přistát.

Že se děje něco výjimečného, nasvědčovalo už to, že malajsijští úředníci nejprve navštívili v hotelu rodiny a přátele pasažérů zmizelého stroje, což bylo velmi neobvyklé.

Příbuzní cestujících ze ztraceného malajsijského letadla | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Příbuzní 239 lidí na palubě se o předpokládaném pádu letadla dozvěděli od malajsijských aerolinií. Buď osobně v hotelu nebo touto SMS:

„Malajsijské aerolinky vám musí s lítostí oznámit, že se letadlo MH370 bez jakýchkoliv pochybností zřítilo a žádný z lidí na palubě nepřežil. Jak uslyšíte v příští hodině od malajsijského premiéra, musíme se smířit s tím, že všechny důkazy nasvědčují tomu, že se letadlo zřítilo do jižní části Indického oceánu.“

Další informace zveřejní malajsijské úřady na tiskové konferenci, plánované na zítra.

Informace o zřícení Boeingu 777 pocházejí z nových dat, která vyšetřovatelé dříve nepoužívali. Záchranné lodě už údajně našly trosky a letouny viděly i několik zřejmě záchranných vest. Úřady ale ještě nemají o tragédii hmatatelné důkazy a zbytky letadla dál hledají.

Vyšetřovatelé již dříve vyjádřili podezření, že stroj někdo záměrně odklonil tisíce kilometrů od plánované trasy. Spekuluje se o únosu či sabotáži, vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Odborník: Pilot by věděl, kdy mu dojde palivo

Český pilot Ladislav Keller se přiklání nejvíc k verzi únosu, za kterým stál někdo z pasažérů. Pilota by vyloučil.

„Kapitán měl 18 tisíc hodin. Byl to člověk, který celý život létal a létáním doslova žil,“ uvedl český kolega malajsijského pilota.

„On musel vědět, kdy mu dojde palivo. A že tam, kam by chtěl letět, mu palivo nevyjde,“ doplnil.

Piloti nebo někdo z posádky znalý letadla vypnul odpovídací systém. Kdyby něco podobného udělali nad Evropou, podle Kellera by okamžitě vzlétly do vzduchu stíhačky státu, nad kterým by letadlo letělo.

Příbuzní pasažérů letu MH370 po oznámení malajsijského premiéra začali plakat | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Pokračuje pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, Silvie Třeslínová, Pavlína Nečásková, Simona Bartošová, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme