Španělé se loučili s Adolfem Suarézem, prvním zvoleným premiérem po smrti diktátora Franca

Španělsko se dnes loučilo s politikem, který výrazným způsobem ovlivnil jeho dějiny, prvním demokraticky zvoleným premiérem Adolfem Suarézem. Významného státníka oplakávaly na pohřbu davy Španělů. Suárez provedl zemi komplikovaným obdobím po pádu fašistického diktátora Franca. Zemřel v neděli ve věku 81 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb bývalého španělského premiéra Adolfa Suaréze

Pohřeb bývalého španělského premiéra Adolfa Suaréze | Zdroj: Reuters

V období po smrti diktátora Franca v roce 1975 byl třeba v čele země politik konsensu, tím byl pro Španěly právě Suaréz. Franco sice zemřel, ale celá řada jeho věrných chtěla být nadále u moci.

„Dnes lidé v ulicích říkali, že současní politici by si ze Suaréze měli vzít příklad. A že mu nesahají ani po kotníky,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělku Lubica Zlochová.

Ostatky zesnulého státníka bylo vystaveno v budově kongresu v Madridu. Rozloučit se tam s ním přišly tisíce lidí. Někdy stáli ve frontě i čtyři hodiny, aby mu mohli poděkovat a poklonit se.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pohřebu bývalého španělského premiéra Adolfa Suaréze mluvila spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku Lubica Zlochová

Suaréz v posledních letech trpěl Alzheimerovou chorobou. „Už si ani nepamatoval, že významným premiérem,“ dodává Zlochová.

Nejklíčovějším okamžikem Suarézovy politické kariéry, kdy si získal srdce mnohých Španělů, bylo jedno zasedání parlamentu v roce 1981.

Tehdy do budovy vtrhli pučisté a začali střílet. Všichni poslanci se vrhli na zem, až na tři muže – jedním z nich byl právě Suaréz. Tímto nebojácným gestem si Španěle získal.

Navíc byl podle Zlochové velmi atraktivní muž, vynikající řečník a velmi pracovitý muž.

Adolfo Suárez González (1932 - 2014) byl jmenován roku 1976 ministerským předsedou, o rok později zvítězil ve svobodných volbách. Další vládu sestavil v roce 1979. V lednu 1981 podal demisi a z politického života odešel o 10 let později. V televizní anketě Největší Španělé historie, která se konala roku 2007, obsadil 5. místo.

Rakev s tělem byla po slavnostním defilé ulicemi Madridu přepravena do Suarézovy rodné Ávily, zhruba 100 kilometrů severozápadně od hlavního města. Uložena byla v tamní gotické katedrále.

O den dříve památku Suáreze, který byl prvním demokraticky zvoleným premiérem po pádu režimu generála Franciska Franka v roce 1975, uctili španělští politici včetně krále Juana Carlose.

Vláda také oznámila, že se po Suárezovi bude jmenovat madridské mezinárodní letiště Barajas.

Pohřeb bývalého španělského premiéra Adolfa Suaréze | Foto: Reuters

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme