Česko-německá nadace Chebský les plánuje přeshraniční tábory pro děti

Česko-německá nadace Chebský les bude poprvé od svého vzniku rozdělovat nadační příspěvky. Zájem projevilo několik sdružení. Jedním z projektů, který by fond mohl podpořit, je výroba pamětní desky pro spisovatele Aloise Johna, který na přelomu století psal o tehdejším Egerlandu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Město Cheb připravuje další rozšíření městského kamerového systému

Město Cheb připravuje další rozšíření městského kamerového systému | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Podle starosty Chebu Pavla Vanouška z ČSSD, který je zároveň předsedou správní rady, přicházejí první žádosti. Nejdříve je ale nutné stanovit pravidla, podle nichž bude nadace příspěvky rozdělovat.

„My zatím nemáme definitivní rozhodnutí správní rady o tom, jakým způsobem se bude přispívat. Celkem jsou tu tři písemné žádosti. Mám avizováno, že další dvě žádosti ještě přijdou,“ popisuje starosta a pokračuje:

„Chtěl bych na jednání, které se bude konat 9. dubna, připravit návrh, jakým způsobem by se mělo postupovat při rozdělování prostředků. Možná, že správní rada rozhodne už i o tom, jak naloží s žádostmi, které jsou evidovány.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O činnost nadace Chebský les se zajímala reportérka Pavla Sofilkaničová

Díky výnosům ze základního jmění, které činí asi 25 milionů korun, bude možné ročně rozdělit až 400 tisíc. Zdůraznil to přednosta okresu Tirschenreuth a místopředseda správní rady nadačního fondu Wolfgang Lippert.

Podle něj se nadace konečně může zaměřit nejenom na formální jednání, ale také třeba na rozvoj turismu v českoněmeckém pohraničí.

Pavel Vanoušek navíc naznačil, že nadace uvažuje o širším využití budov, které Cheb vlastní v Querenbachu. Některé už pronajímá. Cestou by ale také mohly být tábory pro české a německé děti.

„Celkem se jedná o čtyři domy, které dříve sloužily jako ozdravovna pro děti z Berlína a byly takto využívány ještě v 80. letech. Jednalo by se o pobyty mládeže, aby tam byly společně děti z české i německé strany. Byly by zaměřené na výuku jazyka,“ nastiňuje Vanoušek a dodává:

„Ale nemyslím si, že by to měla být nějaká tvrdá výuka třeba šest hodin denně. Spíš bych byl pro to, aby tam děti byly v přírodě, aby se věnovaly nějakým sportovním aktivitám a ve smíšeném kolektivu se neformálně poznávaly.“

Nadace Chebský les vznikla minulý rok poté, co město získalo zpátky lesní majetek, který se nachází v sousedním Německu. Jeho součástí je také 650 hektarů lesa, kde těží městská společnost.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme