STEM: ANO v průzkumu u voličů výrazně předskočilo sociální demokraty

Nejsilnější parlamentní strana ČSSD u voličů stagnuje, zatímco druhá, kterou je hnutí ANO, posiluje. Ukazuje to aktuální volební model agentury STEM. Ten připisuje sociálním demokratům 22,5 procenta hlasů, zatímco hnutí ANO by posílilo skoro k 29 procentům. Třetí by podle průzkumu skončili komunisté se zhruba 13 procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovny

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka na schůzi sněmovny | Zdroj: ČTK

Výsledek znamená znatelný posun v preferencích voličů. Při únorovém průzkumu měly ANO spolu s ČSSD shodně 21,4 procenta.

Ředitel agentury STEM Jan Hartl pro to vidí několik hlavních příčin. Co se týká ČSSD, roli podle něj sehrálo rozčarování jejích voličů ze situace ve společnosti a také jejich pasivita.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích volebního modelu STEM mluvili ředitel agentury Jan Hartl a komentátor ČRo Petr Hartman

„Když se podíváme hlouběji do dat, tak vidíme, že mezi příznivci sociální demokracie dosti převažují vlažní příznivci, kteří jsou méně aktivní, mnozí by se podle svého názoru k volbám nedostavili a takováto pasivita se samozřejmě odráží ve volebním modelu,“ uvedl Hartl.

Svou roli zřejmě sehrála i doposud neúspěšná snaha ČSSD o změnu v církevních restitucích, která byla jednou z nejviditelnějších věcí v předvolebním programu ČSSD. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana tato snaha sociální demokracii poškodila.

„Pustila se do věci, která je svým způsobem už vyřešena, lze ji jen těžko změnit,“ vysvětlil Hartman s tím, že voliči to mohou vnímat jako rozpor mezi slovy a činy.

ANO oslovuje nespokojené napravo i nalevo

Co se týká důvodů pro úspěch hnutí ANO, považuje ředitel agentury STEM za nejdůležitější opět dva.

„A totiž, že Andrej Babiš je v současnosti výrazně nejpopulárnějším politikem a také to, že středová formace, jako je ANO, je schopná přibírat příznivce jak z levé, tak i z pravé strany a na obou těchto stranách se zračí jisté rozpaky a rozčarování,“ podotkl Hartl.

Komentátor Českého rozhlasu k tomu přidal i další možné příčiny. Třeba to, že ANO umí dělat politický marketing.

Výsledky voleb a modely STEM
ČSSD (volby: 20,5 %)
leden: 20,6 %; únor: 21,4 %; březen: 20,5 %
ANO (volby: 18,7 %)
leden: 24,3 %; únor: 21,4 %; březen: 28,9 %
KSČM (volby: 14,9 %)
leden: 16,3 %; únor: 16,8 %; březen: 13,3 %
TOP 09 (volby: 12,0 %)
leden: 11,0 %; únor: 9,2 %; březen: 9,0 %
ODS (volby: 7,7 %)
leden: 6,2 %; únor: 7,5 %; březen: 7,3 %
Úsvit (volby: 6,9 %)
leden: 5,7 %; únor: 6,7 %; březen: 5,0 %
KDU-ČSL (volby: 6,8 %)
leden: 6,6 %; únor: 7,8 %; březen: 6,4 %
Pozn.: Výsledky uvádíme pouze u parlamentních stran, žádná další také v modelu nepřekročila 5 procent

„ANO se zatím velmi dobře daří hrát roli těch, kteří nedělají politiku, ale snaží se řídit stát na základě odbornosti – neustále zdůrazňují, že potřebují dosadit na určitá místa odborníky a tak dále,“ uvedl Hartman.

Podle něj však bude pro oblibu hnutí u voličů důležité, jak dlouho bude veřejnost ochotná „hru na odbornost“ vnímat. Poukázal na to, že už nyní dost často u představitelů hnutí dochází k rozporu mezi slovy a činy. Jako příklad uvedl řešení situace ve zdravotnictví.

„Andrej Babiš velmi šikovně kritizuje poměry v tomto resortu, jak špatně hospodaří. Když hovořil o tom, že je zde nárok doplnit do resortu miliardy korun, tak řekl, že tam nic dávat nebude, dokud se tam nebude pořádně hospodařit. A už bez většího zájmu veřejnosti pak zazněla zpráva, že stát navýší platby za pojištěnce a dodá tam ty peníze, byť původně se hovořilo o něčem jiném,“ dodal Hartman.

Jinak pro hnutí podle něj hraje i to, že je ve vrcholné politice a ve vládě krátce a nestačilo se nějak výrazně zkompromitovat.

Třeba v posledních dnech však to však tak docela neplatilo. Opozice, i když nejen ona, kritizovala třeba výroky ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Heleny Válkové, která srovnávala nacistické represe v protektorátu a v jiných částech Evropy.

Možná ještě závažnější pak byla reakce předsedy hnutí a ministra financí Andreje Babiše, který se kvůli zmíněnému rozhovoru s ministryní pustil do redaktorů zpravodajského portálu, které označil za „tuneláře“ Lidových novin a nepřímo pohrozil finanční kontrolou.

Ředitel STEM takové chování sice považuje za nešikovné, nepředpokládá však, že by mělo mít na volební model velký dopad.

Výzkum byl podle agentury STEM proveden osobními rozhovory ve dnech 11. až 20. března 2014, odpovídalo 1070 lidí. Statistická chyba se pohybuje kolem +/- 2 procent u menších stran a kolem 3 procent u větších.

ČTK, Český rozhlas, Veronika Sedláčková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme