Na sesutém svahu na trase dálnice D8 už je mýtina. Po dřevorubcích přijdou geologové

Sesuv půdy, který loni v červnu zavalil trasu dálnice D8 u Litochovic na Litoměřicku, by měli již brzy začít zkoumat geologové. Ti určí, jak svah zabezpečit proti dalším sesuvům. V současné době lze ještě na místě vidět dřevorubce, kteří před nástupem geologů čistí svah od stromů a keřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Dřevorubci pokáceli stromy, aby mohli geologové začít s průzkumem. Od něj by se pak mělo odvíjet zajištění svahu proti dalšímu sesuvu

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Dřevorubci pokáceli stromy, aby mohli geologové začít s průzkumem. Od něj by se pak mělo odvíjet zajištění svahu proti dalšímu sesuvu | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Dřevorubecké práce začaly zhruba před dvěma týdny a nyní finišují. Dřívější porost už na většině míst připomínají pouze pahýly a pařezy stromů.

Geologové by podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mohli přijít příští týden. ŘSD plánuje do konce tohoto týdne podepsat smlouvu s firmou, která průzkumy provede.

„Ve chvíli, kdy podepíšeme smlouvu, mohou být v nadcházejícím týdnu zahájeny práce na geotechnických průzkumech a hlavně na přípravných pracích a zajištění veškerých stanovisek, která jsou třeba k zahájení vlastních stavebních prací,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na postup prací na svahu u Litochovic se byl podívat redaktor Jan Bachorík

Po vydatných deštích podmáčený svah se dal do pohybu loni na začátku června. Na několika stech metrech dálnice, která byla těsně před dokončením, nyní leží kolem 500 metrů krychlových zeminy, někde až do výšky 17 metrů.

Sesuv postihl také lokální trať Lovosice – Teplice, která však už prakticky neexistovala, masa zeminy ji posunula o několik desítek metrů níže po svahu.

Nová trasa pro dálnici se hledat nebude. „Musíme hledat řešení, které vyřeší tento problém, nemůžeme hledat jinou trasu. Jsme v chráněné krajinné oblasti,“ uvedl při nedávné návštěvě místa sesuvu ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Poukázal také na již utracené peníze za dálnici. „To si nikdo neumí představit, že bychom teď řekli, že to jdeme zbourat a jdeme hledat jinou trasu v délce 11 kilometrů,“ dodal Prachař.

Řidičům zřejmě dálnice nezačne sloužit dříve než v roce 2016.

Sesutý svah na dálnici D8 nad Litochovicemi na Litoměřicku. Dřevorubci pokáceli stromy, aby mohli geologové začít s průzkumem. Od něj by se pak mělo odvíjet zajištění svahu proti dalšímu sesuvu | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Sesuv půdy na rozestavěném úseku dálnice D8 při povodních 2013 | Foto: Český rozhlas

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme