Pražský hrad se otevře návštěvníkům zdarma. Zahájí tak letní sezónu

Dnes zahájí novou sezónu Pražský hrad. Zdarma se otevře katedrála sv. Víta, Zlatá ulička nebo Vladislavský sál. Volného vstupu do většiny objektů mohou využít turisté od deseti do čtyř hodin odpoledne. Čeká je i setkání s historickými osobnostmi, jako jsou Karel IV. nebo Marie Terezie. Pražský hrad se připravuje na extrémní nápor jak českých, tak i zahraničních turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha - chrám sv. Víta. Ilustrační foto

Praha - chrám sv. Víta. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Chrám sv. Víta je jedním z nejpopulárnějších objektů na Pražském hradě. Když se podíváme kolem sebe, vidíte, že chrám je nasvícen tak, jako nikdy dříve nebyl,“ ukazuje průvodce a historik František Kadlec ze Správy pražského hradu.

Pro návštěvníky bude připravený také doprovodný program, který proběhne vedle katedrály na 3. nádvoří. Na místě bude k příležitosti akce postaveno pódium.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co všechno se mohou během dne otevřených dveří na Pražském hradě návštěvníci těšit, zjistil Jan Charvát

„Přijdou ti, kteří měli o Pražský hrad největší zásluhy. Bude to císař Karel IV. v doprovodu svých čtyř manželek, nebude chybět císař Rudolf II. ani Marie Terezie, která hradu vtiskla současnou podobu,“ uvádí Kadlec.

Na Pražském hradě je i místo, kde byli korunováni čeští panovníci. Je jím Vladislavský sál ve starém královském paláci. Návštěvníci tady budou mít možnost obléct se do různých historických kostýmů.

Sál je momentálně prázdný. Židlemi se zaplní při slavnostních setkáních nebo předávání státních vyznamenání.

„Nejstarší dochovaný kostel na Pražském hradě je bazilika sv. Jiří,“ doplňuje informace Kadlec.

Fasády domů jsou také nové, barevnost zůstala | Foto: Michaela Vetešková

Pro mnohé je však nejzajímavějším místem na hradě Zlatá ulička, která byla před dvěma lety výrazně zrekonstruovaná. Tamní domy tehdy dostaly nové fasády.

„Návštěvníci nahlédnou do domečku bylinářky, švadlenky, do středověké krčmy i do domácnosti věhlasné pražské kartářky a věštkyně,“ láká historik.

V rekonstruovaném renesančním prostředí Rožmberského paláce je umístěna expozice věnovaná chrličům katedrály sv. Víta.

Kromě výstavy fotografií chrličů se mohou návštěvníci zdarma podívat i na multimediální expozici Příběh pražského hradu. Otevřeny také budou dvě zahrady - Jižní a Královská.

Iva Menšíková, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme