Jednotky rakouských a pruských vojáků oživí Muzeum na Chlumu, program zahájí salvy z děla

Památník bitvy 1866 na Chlumu dnes otevře letní sezónu. Návštěvníci budou vítání v Muzeu války a stejně tak v památkové zóně areálu bojiště. Mohou také vystoupat na vyhlídkovou věž do výšky téměř 35 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukázka bitvy z prusko-rakouské války při otevření josefovské pevnosti

Ukázka bitvy z prusko-rakouské války při otevření josefovské pevnosti | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

Malá přehlídka jednotek rakouských a pruských vojáků, divadelní představení, komentované prohlídky expozice a další akce doprovodí otevření návštěvnické sezóny 2014 v Muzeu války 1866 na Chlumu.

„Pro zahájení letní sezóny jsme připravili slavnostnější otevření, které bude doprovázeno malým kulturním programem. Návštěvníci si budou moci prohlédnout vojáky z války 1866, bude tam zhruba 15 vojáků," láká na akci Stanislav Hrbatý z Královéhradeckého muzea východních Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akci Muzea války 1866 na Chlumu natáčela redaktorka Lucie Valášková

„Program zahájíme slavnostní salvou z děla, včetně pušek. Na muzeu budou vztyčeny i vlajky. Od 15 hodin začíná divadelní představení v prostorách muzea."

Návštěvníci se mohou zastavit i u největšího vojenského střetnutí na území Čech a Moravy 19. století v expozici muzea, doplněnou ukázkami výzbroje a výstroje rakouské a pruské armády. Stejně tak mohou navštívit areál historického bojiště se stovkami umělecky ztvárněných památníků a pomníků.

„Muzeum války a celá památková zóna není pouze rekonstrukcí bitvy nebo vzpomínkovými akcemi, jak to vnímá široká veřejnost. Chceme jim ukázat, že je to příjemné místo na strávení víkendu,“ zve do areálu Hrbatý.

Pomník Baterie mrtvých na Chlumu, připomínající jedno z nejtěžších střetnutí bitvy u Hradce Králové | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Zdeněk Pražák

„Pro tento rok připravujeme celou řadu akcí – například stezky pro rodiče s dětmi, několik tematických dnů věnovaných jednotlivým typům vojska a v rámci muzejního příměstského tábora bychom chtěli jeden den věnovat bojišti a Muzeu války 1866,“ dodává.

Speciální program začíná ve 14 hodin odpoledne a prohlídky končí v 17 hodin. Samotné muzeum je otevřeno od rána. Vstupné je na sobotu snížené na polovinu.

Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme