Novým předsedou SPOZ je Jan Veleba, strana změnila název

Strana práv občanů Zemanovci si dnes zvolila nové vedení. Předsedou se stal senátor a bývalý prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Strana také změnila název - odstranila slovo Zemanovci, a to na přání prezidenta Miloše Zemana, který na mimořádném sjezdu vystoupil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý prezident Agrární komory a nový předseda SPO Jan Veleba, prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář odcházejí ze sálu po Zemanově projevu na mimořádném sjezdu strany

Bývalý prezident Agrární komory a nový předseda SPO Jan Veleba, prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář odcházejí ze sálu po Zemanově projevu na mimořádném sjezdu strany | Zdroj: ČTK

Setkání se přitom málem nekonalo. Konání sjezdu povolil soud teprve několik hodin před začátkem.

Strana doposud zaštítěná jménem samotného prezidenta se loni na podzim už viděla ve Sněmovně. Ve volbách ale nakonec propadla a místo radosti z úspěchu se dostavila frustrace.

SPO má stále necelé tři tisíce členů, přišla ale o státní příspěvek a bude se muset uskromnit. Stranu navíc rozdělily spory a v posledních měsících byla paralyzovaná.

Favorita našla mimo své řady. Bývalý šéf agrární komory Jan Veleba je členem SPO teprve týden. „Můj hlavní motiv byl asi ten, že jsem sympatizant prezidenta Zemana. Mám ovšem názor ten, že by se strana měla emancipovat od Miloše Zemana. Strana je ve velmi těžké situaci a já to beru jako výzvu,“ přiznal Veleba.

Strana práv občanů proto odstranila ze svého názvu slovo Zemanovci. Vyhověla tak žádosti svého čestného předsedy a zakladatele. Ten o to požádal ve svém vystoupení na mimořádném volebním sjezdu. Zeman straně doporučil, aby začala znovu v komunální politice a slíbil, že ji bude i nadále volit.

V projevu před delegáty také rozebíral volební neúspěch strany v loňských sněmovních volbách. „Považuji za svou velkou chybu, že jsem nijak nebránil tomu, aby volební kampaň byla založena v podstatě jako druhá fáze podpory prezidenta republiky poté, co už prezidentské volby skončily,“ připustil.

Veleba nedal soupeřům šanci

Veleba ve volbě jasně porazil Miroslava Matějku a Martina Schuberta a nahradil dosavadního předsedu Zdeňka Štengla, který už nekandidoval.

Štengl si myslí, že zvolení Veleby může straně po neúspěchu v loňských předčasných sněmovních volbách pomoci. „Je to zkušený politik a věřím tomu, že se k věci umí postavit, a pokud si sestaví silný tým, tak že vrátí opět stranu SPO na politickou scénu.“

Končící vedení věří, že po dnešním sjezdu přijde restart. Loni vyloučený Jiří Vodička, který s SPOZ vede soudní spor a málem se mu podařilo dnešní sjezd zrušit, to vidí jinak.

„Strana práv občanů je tak velký ztracený kredit. Jestli se nevzchopí nikdy, tak se z toho stane pouze lobbistická zájmová skupina malého množství lidí,“ upozornil Vodička.

Kdo bude mít pravdu, se teprve ukáže.

Jana Čermáková, Jan Herget, Simona Bartošová, Anna Jadrná, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme