Při demonstracích v Egyptě zemřeli nejméně čtyři lidé, včetně egyptské novinářky

Střety demonstrantů s policií v Káhiře si pravděpodobně vyžádaly čtyři lidské životy, jednou z obětí je i egyptská novinářka. Do ulic vyšli stoupenci islamistického Muslimského bratrstva nespokojení s kandidaturou bývalého ministra obrany Abdala Fattáha Sísího na post prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporovatelé bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího demonstrovali v Káhiře

Podporovatelé bývalého egyptského prezidenta Muhammada Mursího demonstrovali v Káhiře | Zdroj: Reuters

Zasahující policisté tvrdí, že demonstranti stříleli ze vzduchovek. Zásahové jednotky proti nim použily slzný plyn. Podle svědků střílely ale i ostrou municí.

Tři lidé zemřeli po zasažení střelnou zbraní, jednu ženu ubodali nožem. V Gíze, Mansúře a Mínji pozatýkala policie čtyři desítky výtržníků.

Obětí se stala také novinářka Majáda Ašrafová, která demonstrace sledovala. Podle některých informací zemřela na následky střely do hlavy.

Šéfredaktor deníku Ad-Dustúr, pro který pracovala, a také předseda novinářského syndikátu vyzvali vládu k prošetření úmrtí mladé reportérky.

Demonstrace se na různých místech Egypta znovu rozšířily po pondělním rozsudku smrti nad 500 stoupenci Muslimského bratrstva. Atmosféra zhoustla po Sísího čtvrtečním oznámení kandidatury na prezidenta republiky.

Zdenka Turková, Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme