Do Španělska se po půl roce vrátí dva novináři zajatí syrskými radikály

Syrští radikálové napojení na Al-Káidu propustili dva španělské novináře. Zpravodaje a fotografa zadržovali víc jak půl roku. Islamisté je pustili na svobodu na hranicích s Tureckem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii | Zdroj: ČTK

Javiera Espinosu a Ricarda Garcíu zajali bojovníci organizace Islámský stát v Iráku a Levantě, tedy nejradikálnější ze syrských exrémistů, 16. září loňského roku v provincii Raqqa, když se pokoušeli vycestovat ze Sýrie poté, co tam dva týdny pokrývali konflikt pro deník El Mundo.

Včera v noci Espinosa telefonoval do redakce deníku El Mundo, aby oznámil, že je právě propustili a jsou na turecké hranici. Na vojenském letišti v Madridu bude na novináře čekat kromě jejich rodin také vicepremiérka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O propuštění novinářů informuje spolupracovnice ve Španělsku Ľubica Zlochová

O průběhu jejich zajetí se zatím mnoho podrobností neví, proto už Španělé netrpělivě očekávají jejich návrat do vlasti. Do Madridu by měli dorazit dnes večer.

Ricardo García už v Sýrii jednou zajatý byl, ale extrémisté ho tehdy ihned po vyslechnutí pustili.

Naděje na jejich propuštění vysvitla začátkem března, kdy se na svobodu dostal katalánský novinář listu El Periódico, kterého rovněž unesli v září.

V současné době je v Sýrii nadále drženo okolo tří desítek novinářů, nejméně 9 z nich je zahraničních.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme