Sparta porazila Znojmo a vede ligu o 8 bodů. Vyhrálo i Brno. Teplice vezou z Jablonce bod

Fotbalisté pražské Sparty odpověděli na sobotní výkon Plzně proti Liberci a po výhře 3:0 nad Znojmem mají v tabulce Gambrinus Ligy na Západočechy osmibodový náskok. Důležité 3 body vybojovalo o záchranu bojující Brno. Zbrojovka zvítězila 2:1 nad Duklou. Remízou 1:1 skončil zápas mezi Jabloncem a Teplicemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejproduktivnější střelci Sparty David Lafata (vlevo) a Josef Hušbauer slaví třetí gól do sítě Znojma

Nejproduktivnější střelci Sparty David Lafata (vlevo) a Josef Hušbauer slaví třetí gól do sítě Znojma | Zdroj: ČTK

I přes mírnou převahu se hráči Jablonce v prvním poločase gólově neprosadili. Proti byly často až tygří zákroky brankáře Grigara, který v neděli nastoupil ke svému 150. ligovému zápasu.

V 60. minutě domácí fandy na prosluněných tribunách rozesmutnil teplický Salami. Nigerijský útočník dorazil za Valešova záda střelu Vůcha.

Přehrát

00:00 / 00:00

S teplickým brankářem Tomášem Grigarem natáčel reportér Mirko Vasić

Baumit měl blízko k vyrovnání při pokusu Čížka, jeho přímý kop ale proletěl těsně vedle tyčky. Aktivní náhradník byl i u dalšího dění před brankou hostů - nebezpečný pokus nad břevno vytáhl Grigar.

Velký tlak se domácím hráčům vyplatil v 80. minutě, kdy si Čížkův přímý kop do vlastní sítě srazil David Jablonský. Teplicím se tak podařilo bodovat na jablonecké půdě pošesté za sebou.

„Standardka byla dobře kopnutá. Propadnul tečovaný balón, který jsem chtěl chytit, jenže mi projel mezi rukama. Gól beru na sebe,“ vzal na sebe zaváhání při vyrovnání Grigar.

„Drhne to v útoku, nedáváme góly. Hra je celkem slušná. Máme výborné akce a taky brejky. Předtím jsme je většinou zakončovali gólem. Teď se trápíme,“ hledal Grigar rozdíly mezi povedeným podzimem, kdy jeho tým předváděl útočný fotbal s mnoha brankami, a utrápeným jarem.

Dukla v lize prohrála poprvé s Brnem

Brno v zápase s pražskou Duklou potvrdilo, že se mu v posledních utkáních na domácím hřišti daří. Hráči Zbrojovky si připsali plný bodový počet v pěti ze sedmi ligových duelů. Naopak Pražené museli venku skousnout již třetí prohru v řadě.

K prodloužení úspěšné série posunul Brňany po zdařilém sólu Keresteš, na jeho trefu navázal pak před opuštěnou brankou stojící Skalák. Ještě před přestávkou snižoval za hosty přesnou hlavičkou Marek.

Pražané podlehli Zbrojovce v nejvyšší soutěži poprvé v historii a nebodovali počtvrté z posledních pěti utkání.

Sparta další zaváhání nepřipustila

Znojmo i se štěstím kladlo na Letné odpor celý první poločas. Jenže v jeho závěru bombou pod břevno dostal Spartu do vedení kapitán Lafata, který se svým 134. gólem osamostatnil v čele tabulky střelců české ligy.

Po přestávce mohl po Brabcově zaváhání vyrovnat Vašíček, ale před Vaclíkem zklamal. Jihomoravany pak naopak dorazili svými trefami Kadeřábek s Hušbauerem.

„Chtěli jsme hrát konstruktivně. Kuba Brabec šlápl na balon, Vašíček ho dobře zapresoval a vzal mu ho. Naštěstí se ale ke mně dostal dost blízko a trefil mě do kolene. Nejkritičtější moment zápasu jsme přežili, pak už jsme průběh kontrolovali a hráli, co potřebovali,“ okomentoval hrubku Brabce a zároveň největší šanci Znojma brankář Vaclík.

Díky přesvědčivému vítězství Sparta vede ligu znovu o 8 bodů před mistrovskou Plzní.

22. kolo první fotbalové ligy:

Baumit Jablonec - FK Teplice 1:1 (0:0)


Branky:
80. vlastní D. Jablonský - 60. Salami. Rozhodčí: Marek - Moláček, Machálek. ŽK: Krob, Grigar (oba Teplice). Diváci: 3052.
Jablonec: Valeš - Eliáš, Beneš, Štochl (79. Kubista), T. Jablonský - Kopic, Rossi, Loučka, Moulis (61. Fantiš) - Pázler (66. Čížek), Třešnák. Trenér: Skuhravý.
Teplice: Grigar - Vondrášek, Hošek, D. Jablonský, Krob - Klimpl (54. Vůch), Litsingi, Ramos, Vachoušek, Nivaldo (29. Chukwuma) - Bratanovič (36. Salami). Trenér: Ščasný.

Zbrojovka Brno - Dukla Praha 2:1 (2:1)

Branky:
19. Keresteš, 34. Skalák - 41. Marek. Rozhodčí: Orel - J. Paták, Kotík. ŽK: Štětina, Ouedraogo. Diváci: 3823.
Brno: Hladký - Buchta, Schuster, Pernica, Keresteš - Janotka, Šisler (86. Malík), Zavadil, Hyčka (88. Kroupa) - Markovič (63. Fischer), Skalák. Trenér: Kotal.
Dukla: Rada - Engelmann, Božič, Štetina, Hanzel - Gedeon, Ouedraogo, Marek Hanousek (75. Pospěch) - Berger (58. Mareš), Marek, Černý (70. Koval). Trenér: Kozel.

Sparta Praha - 1. SC Znojmo 3:0 (1:0)

Branky:
45. Lafata, 54. Kadeřábek, 75. Hušbauer. Rozhodčí: Franěk - Hájek, Pospíšil. ŽK: Odehnal, Reljič (oba Znojmo). Diváci: 7661.
Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Vácha (72. Mareček) - Dočkal, Matějovský, Hušbauer, Krejčí (78. Konaté) - Lafata (83. Juliš). Trenér: Lavička.
Znojmo: Hrubý - Helísek, Jonov, Odehnal, Mudra - Crnkič (58. Gál-Anderzly), Haurdič (46. Reljič), Hnaníček, Buchta, Cihlář (62. Diarrassouba) - Vašíček. Trenér: Kalvoda.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme