Slováci zvolili prezidentem 'zajíce v pytli', píší Rakušané o Kiskovi

Zajíc v pytli - i takové obraty používají zahraniční média v článcích o výsledku prezidentských voleb na Slovensku, které vyhrál podnikatel Andrej Kiska. S 20procentním náskokem porazil slovenského premiéra Roberta Fica, zakladatele strany Smer.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena, která podporovala Andreje Kisku ve slovenských prezidentských volbách, mu gratuluje ke zvolení

Žena, která podporovala Andreje Kisku ve slovenských prezidentských volbách, mu gratuluje ke zvolení | Zdroj: Reuters

O „zajíci v pytli“ píše konkrétně rakouská agentura APA. Stejně jako ostatní média uvádí, že podnikatel a filantrop Kiska je politický nováček a že zatím není jasné, co se od něho dá čekat.

Britský Telegraph na svých internetových stránkách uvádí, že Kiska bude - od roku 1993, kdy se Slovensko osamostatnilo - vůbec prvním slovenským prezidentem bez komunistické minulosti.

Překvapivější než Kiskovo vítězství je ale téměř 20procentní rozdíl, s jakým porazil Fica. Kiska dostal skoro o 400 tisíc hlasů víc. BBC i agentury Reuters a AP označují druhé kolo voleb za jakési referendum o Ficovi a jeho vládě.

Čeští politici věří, že nový slovenský prezident bude pracovat na udržení dobrých vztahů

Číst článek

Podle Telegraphu občané volili Kisku, aby nevyhrál Fico, protože se obávali, že Fico by v případě vítězství mohl posílit prezidentské pravomoci. A výhledově možná i změnit parlamentní systém na prezidentský.

Ficovi sociální demokraté ze strany Smer už ovládají parlament. Agentura Reuters si v této souvislosti všímá, že Slováci se dovedou sjednotit - ukázali to i v prezidentských volbách před 10 lety. Tehdy si poprvé zvolili Ivana Gašparoviče, protože nechtěli bývalého premiéra Vladimira Mečiara.

Andrej Kiska (*1963) je slovenský filantrop a bývalý podnikatel. Pracoval jako projektant, poté spoluzakládal společnost Tatracredit s.r.o. V 90. letech krátce působil v USA. V roce 2006 založil neziskovou organizaci Dobrý Anjel, která pomáhá rodinám s dětmi v těžkých životních situacích.

Prezidentské volby na Slovensku pozorně sledovali v sousedním v Maďarsku. Nakonec poražený Robert Fico měl totiž před volbami velkou podporu ze strany tamního premiéra Viktora Orbána.

Fico vběhl do obrovské facky - tak komentuje výsledky prezidentských voleb na Slovensku nejčtenější maďarský internetový portál Index. V souhrnné analýze autor vyslovuje názor, že zřejmě jde i o porážku tradiční politiky, ze které jsou voliči zklamáni.

Pravicový a vládě blízký deník Magyar Nemzet píše se skepsí o tom, zda by mohly nastat na slovenské politické scéně vůbec nějaké změny. Levicový tisk je jednoznačnější, píše o možném protestu proti vládním restriktivním krokům (citát z deníku Népszava).

Slováci přirovnávají neúspěch Fica ve volbách k prohře Mečiara v roce 1998

Číst článek

Nejčtenější politický deník levicově liberálního zaměření Népszabadság zase píše o nekorektní Ficově kampani, která se mu vymstila. Všechny zdroje zvlášť poznamenávají, že maďarská menšina se postavila proti Ficovi, v okrscích s maďarským národnostním obyvatelstvem Kiska vysoko vyhrál.

Polský tisk, třeba Gazeta Wyborcza, opakuje úvahy o politickém nováčkovi a všímá si také, že Andrej Kiska chce „zlidštit politiku“. Tento jeho výrok zaujal i britský Telegraph. Označuje Kisku za „selfmademana s čichem pro dobrý obchod“. Média se také rozepisují o nadačním fondu Dobrý anděl, který Kiska založil a který pomáhá rodinám nemocných dětí.

Andrej Kiska | Foto: Český rozhlas

Helena Berková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme