Herec Vlasta Burian ve fotbalové Spartě chytal i trénoval brankáře

Fotbal a herectví k sobě mají blízko. Nedávno se v seriálu Čtvrtá hvězda objevil v epizodní roli fotbalista Sparty Roman Bednář. Ten ale jen pokračoval v tradici, která trvá už víc než století.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlasta Burian a František Černý na reprodukci z filmu Byl jednou jeden král

Vlasta Burian a František Černý na reprodukci z filmu Byl jednou jeden král | Foto: Youtube

„S tím bych se určitě nesrovnával, to je jiná kapacita,“ reaguje Bednář na myšlenku, že je svým způsobem pokračovatelem Vlasty Buriana. Slavný komik vedle své herecké kariéry před sto lety také nastupoval za Spartu.

„Vlasta Burian tady začínal. Nebyl to takový brankář, ale tenkrát šli brankáři na vojnu do první světové války. Sparta neměla brankáře, tak on chytal. Pak se tady nepohodl, udělal si svoje mužstvo ve Slavii, ale pak se zase vrátil. V roce 1943 dělal trenéra brankářů,“ připomíná kronikář Sparty Václav Boreček a upozorňuje na to, že Burian ve fotbale rozhodně ve své době nevynikal tolik jako v herectví, ale o to vášnivějším sportovcem býval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Herec Vlasta Burian ve Spartě nejen chytal, ale i trénoval brankáře

„Hrál také tenis a tak z něj dělali velkého sportovce. On byl, ale průměrný. Nejlepší byl herec, co si budeme říkat. V Lucerně v ringu zápasil se židlí, to byla senzace, improvizoval, mluvil s hráči, v tom byl nejlepší.“

Právě schopnost improvizace je jedním z prvků, které světy herců a fotbalistů propojují, podobně jako třeba snaha zaujmout publikum nebo nutnost na scéně spolupracovat.

Je potřeba ovládat techniku - ať už řeči nebo míče - a mít dobrou výdrž. Díky tomu všemu se dodnes množiny herců a fotbalistů hodně prolínají, i když více je zřejmě herců se vztahem k fotbalu než opačně.

Fotbalista Roman Bednář by se další herecké zkušenosti nebránil

Číst článek

„Fotbal je úžasný v tom, že je demokratický. Mezi fotbalisty je právník, číšník, dělník a možná i továrník,“ oceňuje herec divadla Ypsilon Jan Jiráň, jak fotbal, zejména v Brazílii, kterou loni navštívil, spojuje lidi napříč společenskými vrstvami a dělá z nich aspoň na chvíli skutečně sobě rovné.

Sám Jiráň byl ještě v dorosteneckém věku hráčem Sparty, než se nakonec rozhodl vrcholově pokračovat v herectví a fotbal hrát pro zábavu. A kdyby se narodil začátkem minulého století, mohl si fotbalové rivality užít i v uměleckém prostředí.

„Vycházely kuplety Sparta, Slavia. Na estrádách byl sparťanský kuplet a pak slávistický. To bylo na začátku třicátých let,“ říká o zlatých časech propojení fotbalové a umělecké zábavy sparťanský kronikář Boreček.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme