Ministr Mládek jede na Důl Paskov. Měl by vyjasnit, jak se stát postaví k útlumu těžby

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes míří k Dolu Paskov, který se nachází u Frýdku-Místku. Horníkům by měl Mládek sdělit, jaké jsou představy státu o útlumu těžby uhlí, a co tedy mohou zaměstnanci očekávat do budoucna. Na šachtách v dole pracují více než dva tisíce horníků. Společnost OKD dala už dříve jasně najevo, že s těžbou ve ztrátovém dole do budoucna nepočítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Dnešní datum návštěvy ministra Mládka není náhodné. Jeho předchůdce Jiří Cienciala podepsal s vedením OKD dohodu, podle které je nutné najít řešení útlumu do konce března.

Původně měl začít útlum Paskova už na konci tohoto roku. Pokud by chtěl stát útlum pozvolnější, musel by tamní ztrátovou těžbu spolufinancovat.

Když byl Jan Mládek v únoru – poprvé ve funkci ministra – na Karvinsku, řešení naznačil.

„Pracovní návrh je v tom, že by firma OKD měla provozovat Důl Paskov dokonce roku 2016. Pak by přišla nějaká státní podpora na útlum v roce 2017, samozřejmě pokud to schválí Evropská komise,“ poznamenal Mládek.

Jestli to bude právě tak, by měl ministr říci přímo na dole Paskov. Společnost OKD zatím vnímá návrh jako pracovní a nic podle ní není definitivní.

Martin Knitl, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme