S losováním míčků je konec, zápasníci bojují na ME pod novými pravidly

Ve finském Vantaa bojují zápasníci o evropské tituly. Šampionát začal dnes duely v nejlehčích kategoriích a od středy do turnaje vstoupí i Češi. Těch se postupně představí celkem devět. Po velkých změnách v pravidlech a generační obměně trenér týmu Marek Švec oproti minulému mistrovství Evropy v Gruzii věří ve zlepšení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko-římský zápas

Řecko-římský zápas | Foto: Wikimedia Commons

"Nechci mluvit o medailových ambicích, ale rozhodně bych rád viděl kvalitní souboje a umístění minimálně do první desítky," věří trenér řecko-římských zápasníků.

Marek Švec je sám posledním českým medailistou z evropského šampionátu, když před pěti lety přivezl bronz z litevského Vilniusu. A také ví, že ambice dostat se do elitní desítky někteří zatím nemají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová pravidla a generační obměna mají přinést české reprezentaci výsledkové zlepšení

"Někteří jako například Pavel Powada jsou ještě hodně mladí a jedou svým způsobem na zkušenou. Třeba Petr Novák, Artur Omarov nebo Tomáš Sobecký by se do první desítky měli určitě dostat," jmenuje Marek Švec největší české naděje.

Po loňském výsledkově hodně nevydařeném roce by sice první desítka byla úspěchem, ale sami zápasníci myslí ještě výš.

"Medaile, a když se nezadaří, tak být do desítky, to je hlavní cíl," částečně potvrzuje trenérova slova Tomáš Sobecký, jenž zápasí v kategorii do 71 kilogramů za své největší úspěchy považuje dvě pátá místa z evropských šampionátů.

Sobecký musel stejně jako ostatní přistoupit na změnu pravidel, která byla hlavní podmínkou pro to, aby zápas zůstal v programu letních olympijských her. Novinky, které směřují k tomu, aby byl tento sport spravedlivější a pro diváky srozumitelnější, během několika měsíců dostaly do pravidel.

Zatím uběhla ale krátká doba na to, aby se zjistilo, jestli je pro laiky současný zápas opravdu přehlednější.

"Nemůžu mít relevantní odpověď, když jsme měli mistrovství republiky v Chomutově, tak se kolem mě pohybovali jen lidi, kteří zápas dělají a rozumí mu. S těmi, kdo přišel poprvé, se neznám a zpětná vazba tam není," přiznává Marek Švec.

Červené a modré míčky už nerozhodují

Trojnásobný medailista z MS ale dodává, že dnes aktivnější zápasník vyhrává. Dřív se mohl slabší ze dvojice celou dobu bránit, duely často končily 0:0 a pak se losovaly červené a modré míčky.

Ty určily zápasníka, který musí útočit a jakmile nepředvedl bodově ohodnocený chvat, tak prohrál. Vítězem se tedy mohl stát i sportovec, který celý duel "proležel na zemi" a ani se nepokusil o žádnou techniku.

Teď už rozhodčí pasivitu trestají a ten, kdo není aktivní, nemůže vyhrát. Odpadlo tím i losování míčků a kromě české reprezentace to kvitují i další státy.

"Co mám informace od slovenských, maďarských, chorvatských či polských trenérů, tak změny vidí taky pozitivně," trojnásobný olympionik a dnes trenér Marek Švec.

Jakub Marek, Marek Augustin, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme