Liberec chce přidat peníze botanické zahradě. Podmiňuje si zvýhodněné vstupné a skříňky

V kritické finanční situaci se ocitla v těchto měsících Botanická zahrada v Liberci. Kvůli úsporným ekonomickým balíčkům liberecké radnice neměli zahradníci peníze na substráty na přesazení vzácných rostlin a ani na péči o mořská akvária. Radní peníze přislíbili, chtějí ale mimo jiné zvýhodnit vstupné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V liberecké botanické zahradě mají i krásné růžové květy kamélií, které rostou v Číně

V liberecké botanické zahradě mají i krásné růžové květy kamélií, které rostou v Číně | Foto: Jaroslava Mannová

„Mně se nejvíc líbí žralok,“ říká školák ze Staré Boleslavi. „Mně se líbí muréna a čističi,“ říká další. Oba nemohou odlepit oči od mořských akvárií.

Podle jejich učitelky Vlasty Polreichové je korálový svět plný tropických ryb, kromě expozice masožravých rostlin, pro děti nejoblíbenějším místem v liberecké botanické zahradě: „Rybky jsou rozhodně pro děti obrovský zážitek, tam se scházejí, pak si obejdou kytičky a pak se zase vracejí k rybičkám."

Přehrát

00:00 / 00:00

O finančních potížích Botanické zahrady v Liberci natáčela redaktorka Ivana Bernáthová

„Řekla bych, že těch rybiček tady bylo loni víc, takže asi o nějaké přišli,“ posteskla si.

S mořskými akvárii byla letos velká lapálie, krčí rameny ředitel botanické Miloslav Studnička. Radnice zahradě přiškrtila rozpočet natolik, že nebyly peníze ani na speciální substrát, který mění sladkou vodu ve slanou. Hrozilo vymírání mořských živočichů.

Ředitel se po řadě neúspěšných žádostí o peníze i po stížnostech na webu botanické nakonec odhodlal k zoufalému kroku:

„Jel jsem do firmy a říkám: Dvacet let jsem váš solidní zákazník. Teď jsem v úzkých. Potřebuji teď hned naložit čtyři pytle zadarmo a tu fakturu zmačkejte a pošlete mi ji, až řeknu. Takže tím jsem vyřešil mořská akvária.“

Masožravky | Foto: Jaroslava Mannová

Substráty na přesazení vzácných rostlin ale stále nemá a jako na smilování teď čeká, jestli mu po tom, co tolikrát bil na poplach, zastupitelé v dubnu odsouhlasí slibovaný přídavek jeden milion dvě stě tisíc korun.

„Řekněme po nějakém ne úplně dobrém způsobu komunikace na začátku roku, jsme se s panem ředitelem sešli, emoce polevily a celou situaci jsme zhodnotili,“ konstatuje náměstek primátorky Kamil Jan Svoboda ze sdružení Liberec občanům.

Podle něj radní zadluženého města nakonec uznali, že úsporný balíček pro městské příspěvkové organizace byl pro botanickou zřejmě až moc přiškrcený. „Možná, že v určité době jsme utáhli ty kohoutky o něco více,“ dodává náměstek.

Botanická by prý podle něj měla za nabídnuté peníze pořídit například návštěvnické skříňky.

Botanická zahrada v Liberci | Foto: Miloslav Studnička

„Když jdete v zimě do botanické a venku je minus dvacet a jdete do pavilonu, kde je plus padesát, máte sebou tři děti a musíte vzít jejich bundy a svoji, tak je to dost nekomfortní."

Podle ředitele Studničky je teď důležité, aby zahrada dokončila pavilon leknínů, který je naštěstí z valné části financovaný z evropských peněz, a také, aby měla na výplaty. Ale pokud město na skříňky dá, není to vůbec problém.

Ředitel je ale skeptický k dalšímu požadavku radních - aby zavedl balíčky zvýhodněného vstupného a přilákal tak víc lidí.

„To můžete udělat, když je zahrada v normálním ekonomickém stavu, ale když je v absurdním finančním stavu, tak ten pokus nemůžete dělat, to byste museli být blázni. To je jediný důvod. Jinak já velice přeji rodinám a jsem rozhodnutý při příležitosti přibývajícího pavilonu nejen nezdražit vstupné, přestože se podívaná rozroste, ale také zavést rodinnou vstupenku za nějakou přiměřenou cenu,“ plánuje ředitel.

Botanická zahrada Liberec - pohled na skleníky | Foto: Botanická zahrada Liberec

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme