Hotel Sázava je znovu na prodej. Ministerstvo ho mělo pro případ mobilizace

Vláda plánuje prodat řadu nepotřebných nemovitostí. Jednou z nich je i rozsáhlý rekreační areál hotelu Sázava na Žďársku. Ministerstvo dopravy se poprvé pokusilo o prodej před třemi lety, tehdy ale nikdo nebyl ochotný dát 13 milionů. Vadilo i věcné břemeno, v době mobilizace by se tam ministerstvo dopravy mohlo vrátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hotel Sázava v majetku Ministerstva dopravy v roce 2014

Hotel Sázava v majetku Ministerstva dopravy v roce 2014 | Foto: Petr Palovčík

Poslední nájemce odešel už před rokem. „Byli jsme tam pět let. Areál byl v dezolátním stavu, nedalo se to provozovat,“ říká František Janáček.

„Voda špatná, elektrika špatná, střecha špatná,“ dodává s tím, že ministerstvo nemělo zájem do areálu investovat.

Ministerstvo dopravy nabídlo poprvé areál k prodeji už před třemi lety. Cena 13 milionů byla pro tehdejšího nájemce a jediného zájemce příliš vysoká. Byl ochoten dát maximálně polovinu a vadila mu i jedna z podmínek prodeje.

„Bylo to zatíženo tím, že pokud by byla mobilizace, tak by se tam ministerstvo dopravy mohlo nastěhovat,“ připomíná Janáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současném stavu hotelu Sázava v majetku Ministerstva dopravy natáčel reportér Petr Palovčík

Osud hotelu nedaleko města Sázava trápí i jeho starostu. „Určitě nás tíží, dokonce jsme chtěli zařízení bezúplatně převést na obec, to ale nedopadlo,“ říká starosta obce František Ledvinka (KDU-ČSL).

Nedokáže si ale představit, že by někdo za zchátralý hotel chtěl platit.

Hlavní budova sice zamčená a – alespoň podle nápisu – chráněná kamerovým systémem, kolem zotevíraných polorozpadlých chatek se ale povalují odpadky a prázdné lahve.

I místním je líto, kam až to s hotelem Sázava došlo. „Podle mě je to škoda, stál hromadu peněz a zas tak starý není,“ říká Bohuslav Hegner.

Hotel Sázava v majetku Ministerstva dopravy v roce 2014 | Foto: Petr Palovčík

„Určitě by to vyžadovalo opravu generální opravu. Je to škoda, je na pěkném místě,“ dodává.

Hotel Sázava a přilehlý areál je nyní znovu určen k prodeji. V prvním kole výběrového řízení z loňského prosince byla nejnižší požadovaná nabídka 10,1 milionu korun.

Na začátku února ministerstvo dopravy vyhlásilo druhé kolo, cena klesla na 8,2 milionu. Vláda se chce zbavit řady nemovitostí a vydělat až miliardu korun.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme