Romština by se mohla vyučovat na základních školách, shodují se politici

Romským jazykem by se častěji mohlo mluvit na základních školách. TOP 09 navrhuje, aby se romské děti vzdělávaly částečně i v jazyce, kterým mluví v rodině. Odstranilo by to jazykové překážky a usnadnilo výuku. Ostatní strany plán v zásadě podporují. Problém ale někteří vidí v oddělených romských třídách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi | Foto: Filip Jandourek

Jazyková bariéra je prý jednou z hlavních překážek, kterou musejí překonávat malí Romové. Politici si od novinky slibují, že sníží počet romských žáků, kteří končí na praktických školách.

Čeština dělá některým žákům problémy. Romština by se proto mohla na školách částečně využívat, říká poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o možné výuce romštiny na základních školách zjišťovala Petra Benešová

„Děti vtahujeme do školy v době, kdy by se měly rozvíjet, ale tím jazykem je blokujeme. Ráda bych otevřela otázku, která by umožnila využití romštiny jako pomocného jazyka v první, druhé, možná i třetí třídě proto, aby získaly dobrý vztah ke škole,“ vysvětluje záměr Putnová.

Část hodiny by prý mohla být vyhrazena i přímo výuce v romském jazyce. Třídy by tak podle poslankyně Putnové mohly být oddělené.

Plán speciálních romských tříd na základkách vyvolává mezi učiteli rozporuplné reakce

Číst článek

„Dostáváme se na tenký led, protože bude existovat řada specialistů, kteří s takovým přístupem nebudou souhlasit. Chci upozornit na to, že segregace romských dětí existuje už dnes,“ konstatuje Putnová.

Politické strany se diskusi nebrání

Poslankyně chce o tématu jednat s odborníky, romskými organizacemi a učiteli na pedagogických fakultách. Téma také přinese příští měsíc na školský sněmovní výbor, kterému předsedá Jiří Zlatuška z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu diskutovali místopředsedkyně poslaneckého školského výboru za TOP 09 Anna Putnová s předsedou stejného sněmovního výboru za hnutí ANO Jiřím Zlatuškou

„Já bych se romštině jako mateřskému jazyku Romů nebránil. Problém by byl v dohledné době s počtem kvalifikovaných vyučujících,“ upozorňuje Zlatuška.

Romy by ale rozhodně do speciálních tříd na základních školách nevyděloval. Podobně smýšlí i předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

„Cokoli pomůže těm dětem, je dobré. Já jsem zastáncem toho, aby se romským dětem věnovala péče v předškolním věku,“ dodává Sklenák.

Podle KDU-ČSL by se romština měla na základních školách vyučovat v rámci nepovinného předmětu. Debatě o romštině na školách se nebrání ani komunisté.

Litoměřice - nízkoprahový klub Oáza | Foto: Miroslav Zimmer

Stanislav Daniel z Celostátní asociace Romů zavedení jazyka na školách také nevylučuje. Zároveň ale dodává, že si nedokáže představit například výuku odborných předmětů.

„Část Romů říká: ‚Ano, romštinu jako výukový jazyk zavést.‘ Jako nepovinný jazyk, to by možná smysl mělo. Těžko říct, jak by výuka v různých, i odborných předmětech probíhala. Přiznám se, že si to nedovedu představit,“ říká Daniel.

Přehrát

00:00 / 00:00

K návrhu opoziční TOP 09 se vyjádřil náměstek ministra školství Jindřich Fryč

Víc by asociace uvítala snahu o vzdělávání romských dětí na mateřských školách, aby neměly problémy se vstupem na základní školu a zvládly dobře především češtinu.

Ministerstvo školství nicméně zatím o změně neuvažuje. Romštinu totiž mohou školy už teď vyučovat jako nepovinný předmět. Podle náměstka ministra školství Jindřicha Fryče je lepší motivovat romské děti, aby se postupně přizpůsobily české jazykové kultuře.

„I v současné době – jak školský zákon, tak vyhláška o základním vzdělávání – umožňují zařadit výuku romského jazyka jako volitelný nebo nepovinný předmět na základních školách. Naším dlouhodobým cílem je však vytvářet spíše podmínky pro začleňování co největšího počtu dětí do takzvaného hlavního vzdělávacího proudu.“

Nápad poslanců TOP 09 na výuku v romštině považují ve škole v Obrnicích za nesmysl

Číst článek

Petra Benešová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme