Slavonice chtějí zakročit proti výtržníkům. Zvažují pořízení kamerového systému

Za poslední rok přibylo ve Slavonicích výtržností. Řada místních to dává do souvislosti s odchodem policistů – obvodní oddělení totiž na začátku roku 2013 zaniklo. Obyvatelé mají pocit, že bez stálé přítomnosti strážců zákona si i zloději dovolují mnohem více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí ve Slavonicích

Náměstí ve Slavonicích | Foto: Vladislav Burian

Z domu Pavla Nováčka zmizely měděné okapy. Zloději se činili hned dvakrát, přesně po roce. „Jako by to bylo naplánované – počkali si, až bude mít měď patinu, a pak nás opět navštívili,“ stěžuje si majitel stavby, která pochází ze 13. století a ve století 16. prošla renesanční přestavbou.

„Snažili jsme se udělat všechno, jak má být. Jsou tady měděné prvky, klasické materiály, pálené tašky, všechno. V dalších etapách oprav, potažmo náprav škod, už vás to ale potom nemotivuje dávat tam prvky, které tam patří,“ vysvětluje, proč nakonec zvolil okapy plastové.

Přehrát

00:00 / 00:00

O bezpečnost ve Slavonicích se zajímala redaktorka Lucie Hochmanová

Chybu vidí Pavel Nováček v nedostatečném dohledu policie. Už přes rok totiž policisté ve Slavonicích úřadují jen v úterý od 9 do 11 hodin a ve čtvrtek od 13 do 15 hodin.

„V roce 2012 napadlo v teritoriu bývalého obvodního oddělení Slavonice 103 trestných činů, v roce 2013, tedy po provedené změně, to bylo 101 trestných činů. Došlo tam k mírnému poklesu. V podstatě i začátek letošního roku nám naznačuje, že situace není jiná. Je tam opět mírný pokles,“ upozorňuje na statistiky vedoucí územního odboru policie v Jindřichově Hradci Josef Heš.

Přesto určité problémy ve Slavonicích přiznává. „Zaznamenali jsme pouze v průběhu letních měsíců a na začátku podzimu problémy s drobnými výtržnostmi, které se děly zejména v centru Slavonic. Určité nepřizpůsobivé osoby se v okolí náměstí dopouštěly výtržností, pokřikování po lidech a podobného nevhodného chování,“ dodává.

Slavonice žijí zejména turistickým ruchem a opilí lidé by mohli návštěvníky odradit. Starosta Josef Urban z KSČM proto začal uvažovat nad tím, že do města pořídí kamerový systém. Letos na něj mají Slavonice připravených 300 tisíc korun.

„V tuto chvíli nějakým způsobem sondujeme okolí, kdo co už jak má, kde se to vyskytuje, abychom pořídili něco smysluplného,“ přibližuje. Podle některých místních už mohl být ve městě kamerový systém dávno nainstalovaný. I když s ním prý radnice přichází pozdě, stejně ho ale vítají.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme