Činoherní divadlo v Ústí nad Labem má poslední den na vystěhování z budovy

Z budovy Činoherního divadla v Ústí nad Labem mizí poslední kulisy, ale i osobní věci herců. V pátek si ji přijdou převzít úředníci magistrátu, který dal divadlu výpověď. Vyvrcholily tak spory Činoherního divadla s městem o způsobu financování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činoherní divadlo vyklízí budovu v Ustí nad Labem

Činoherní divadlo vyklízí budovu v Ustí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Na dvůr Činoherního divadla přijel náklaďák, který za chvíli odveze kulisy ke hře Nepřítel lidu.

„Máme sklad, který nám za nějaký nájem poskytl jeden místní podnikatel, a to je všechno,“ říká jevištní mistr Josef Kadeřábek.

Své věci si v šatně sbalila i herečka Nataša Gáčová. Nechyběl mezi nimi i její oblíbený župan.

„Je tady se mnou asi deset let, na fotkách jsem s ním strašně známá. A když jsme dělali Okres na severu II, tak Jiří Černý hrál Natašu Gáčovou a všem bylo jasné, kdo to je,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyklízení Činoherního divadla přihlížela s mikrofonem reportérka Gabriela Hauptvogelová

Do nového městského divadla soubor odmítl jít. Herci to zdůvodňují tím, že oproti slibům radních nedostali nabídku dva z nich - Jaroslav Achab Haidler a Jiří Maryško. A k tomu ještě ředitel Vladimír Čepek a umělecký šéf Filip Nuckolls. Proč, to se podle mluvčí divadla Jany Válkové nedozvěděli.

„Na to nám bylo odpovězeno, že takový důvod nemusí příspěvková organizace udávat. My jsme bojovali za zachování suverénní, svobodné divadelní scény,“ zdůrazňuje Válková.

Herečka zaniklého Činoherního divadla Nataša Gáčová balí v šatně své věci | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Možný politický motiv postupu vedení města odmítl radní Pavel Dlouhý z ČSSD komentovat. Jeho kolega, radní pro kulturu Miroslav Král z hnutí Ústečané, má jasný názor. „Odmítám to, že by šlo o nějakou politickou akci,“ řekl.

Podle Jany Válkové mohl právník příspěvkové organizace František Gahler nové smlouvy připravit už dřív.

Činoherní divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Petici na jeho podporu podepsalo za měsíc přes 21 tisíc lidí. Nadějí pro současný soubor je zájem Teplic. Tamní primátor Jaroslav Kubera z ODS mu nabídl prostory klubu Aktuál v teplickém divadle.

„Od 24. března má pan doktor Gahler veškeré podklady k přípravě pracovních smluv. My jsme minulý pátek dostali návrhy smluv jak hereckých, tak pro technické pracovníky, v těchto smlouvách jsme našli poměrně velké množství nedostatků. Jednatřicátého jsme měli ráno dostat ty smlouvy se zohledněnými připomínkami do mailů, nicméně nestalo se tak,“ tvrdí Válková.

Mluvčí magistrátu Romana Macová oproti tomu uvedla, že právní zástupce příspěvkové organizace do pondělí nedostal seznam lidí, kteří mají zájem o přechod do nového zaměstnání. Zájemci podle ní můžou vyplnit osobní dotazníky a pak by začala konkrétní jednání.

Herci o nabídky podle Nataši Gáčové nouzi nemají. „Nehledáme, dostáváme,“ podotkla.

Nové Činoherní studio zřízené městem má tedy budovu a osm milionů na účtu. Radní vyhlásili soutěž o post nového uměleckého šéfa, který by měl nastoupit od července.

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme